BiH
0

Bez izmjena Zakona o državnoj službi u institucijama BiH

FENA
Na 19. sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za Prijedlog zakona o dopuni Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač poslanik Mirsad Đugum, danas je utvrđena usklađenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH, a nisu podržana načela Prijedloga zakona.

Utvrđena je usklađenost s Ustavom i pravnim sistemom Bosne i Hercegovine i podržana načela Prijedloga poslovnika o dopuni Poslovnika Predstavničkog doma PSBiH, čiji su predlagači poslanici Milorad Živković, Božo Ljubić i Denis Bećirović.

Danas nije podržan Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Također nije podržana inicijativa poslanice Nermine Zaimović-Uzunović koja glasi: "Predlažem osnivanje Interresorne radne grupe za pripremu prijedloga zakona o političkim strankama, odnosno političkim organizacijama u BiH te da rok za pripremu i slanje u parlamentarnu proceduru prijedloga zakona o političkim strankama u BiH bude 30. april 2012. godine".

Nije podržana ni poslanička inicijativa Mirsada Đuguma koja glasi: "U Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine formirati komisiju koja bi s Ministarstvom civilnih poslova BiH i ministarstvima zdravstva iz Federacije BiH i Republike Srpske, u što kraćem roku, sagledala zakonske mogućnosti i stvarne potrebe za otvaranjem specijalnih bolnica koje bi pružale usluge tercijarne zdravstvene zaštite, a s ciljem liječenja oboljenja koja se sada liječe u inostranstvu, npr. dječja kardiokirurgija, transplatacija koštane srži, transplatacija jetre, bubrega, liječenje pojedinih oblika karcinoma itd. Ove ustanove bile bi na državnoj razini i služile bi za liječenje svih građana BiH".

Na 19. sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojen je Prijedlog orijentacijskog radnog plana Ustavnopravne komisije za 2012. godinu.

Utvrđeno je da su od strane neovlaštenih podnosilaca podneseni sljedeći zahtjevi: Zahtjev za vjerodostojnim tumačenjem člana 4. Zakona o porezu na dodanu vrijednost, podnosilac Grad Banja Luka, Zahtjev za vjerodostojnim tumačenjem člana 28. stav (1) t?čka 6) Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u BiH, podnosilac Agromediteranskih fakultet Mostar i Zahtjev za vjerodostojnim tumačenjem odredbe člana 45. stavak (1) t?čka 7) Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u BiH, podnosilac Mineta Grbić.

Komisija je zaključila kako nema primjedbi, sugestija i dopuna na prijedlog izjašnjenja Kolegija Predstavničkog doma PSBiH o Rješenju Ustavnog suda BiH od 18. januara 2012. godine u vezi prestanka važenja pojedinih odredbi Izbornog zakona BiH, kao ni na prijedlog izjašnjenja Kolegija o Izjašnjenju Tužilaštva BiH od 29. februara 2012. godine kojim se traži stav PSBiH povodom Rješenja Ustavnog suda BiH, saopćeno je iz parlamentarne skuopštine BiH.