BiH
0

Bevanda očekuje usvajanje državnog budžeta

FENA
Vjekoslav Bevanda
Vjekoslav Bevanda
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda nada se da će državni budžet za ovu godinu biti usvojen, ali i napominje da je pogrešno rečeno da će doći u pitanje aranžman BiH s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), ukoliko se državni i entitetski budžeti ne usvoje do 4. decembra

Taj datum je bio rok, pojasnio je, samo da bi se novac od tranše MMF-a uplatio do kraja ove godine. "Ako se to i ne dogodi, aranžman s MMF-om nije ugrožen, jer su entiteti ispunili sve uvjete iz pisma namjere i ne očekujem nikakve probleme", rekao je Bevanda u nedjelju u Banjoj Luci.

On naglašava da ne očekuje da će usvajanje državnog budžeta proći bez problema, jer, kaže, nikada se to i nije desilo, ali odgovornost očekuje od svih kako bi se taj posao završio. Time bi BiH, "kao normalna država i entiteti, dobila budžet do kraja ove i normalno bi se ušlo u narednu godinu".

"Ne bi bilo dobro da se ponovi ova godina, kada smo bili svjetski raritet, jer smo u jednoj godini usvojili tri budžeta", dodao je Bevanda u izjavi novinarima u Banjoj Luci.