BiH
9

Bevanda: Nije došao zahtjev za proglašenje vanrednog stanja

FENA
Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Božo Ljubić je, tokom rasprave o posljedicama poplava koje su zadesile BiH, kazao da ono što je nesumnjivo, ova katastrofa je pokazala humanost, a "ta humanost se manifestirala kao solidarnost na međuljudskoj i međususjedskoj razini“.

Prema njegovim riječima, izostala je sistemska solidarnost u BiH "zato što nema sistema“.

Između ostalog, kazao je, ono što je prioritetno u ovom momentu, treba pomoći ljudima.

"Treba pomoći poljoprivrednicima kojima su usjevi stradali, da im se donira sjemenski materijal, da im se donira gnojivo, da im se omogući mehanizacija da ponovo uzoru te njive. Treba pomoći ljudima da im se poprave kuće, da se naprave onima kojim su uništene u klizištima, da se pomogne popravak onima kojima su oštećene u poplavama. Treba učiniti sve da se što prije organizira donatorska konferencija, da se dobro pripremi", kazao je Ljubić.

Poslanik Šefik Džaferović (SDA) je između ostalog, kazao da je "na nama sada da vidimo šta treba da uradimo u BiH“.

"Mi danas ne možemo pobrojati sve svojim zaključcima šta Vijeće ministara BiH treba da uradi i šta parlament treba da uradi. Puno je toga što se mora uraditi", kazao je Džaferović.

Prema njegovim riječima, ljudima će se morati pomoći da poprave svoje kuće, da namjeste stanove i da izgrade kuće ponovo, a ima ih puno koje se moraju izgraditi.

"To je moguće uraditi ukoliko mi budemo bili pametni i ukoliko budemo znali odgovoriti na ovu situaciju", kazao je, između ostalog, Džaferović.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda je odgovarajući na neke diskusije o tome zašto nije proglašeno vanredno stanje na nivou BiH, kazao da u Vijeću ministara BiH, mada je najavljen još od subote, nikada nije došao zahtjev za proglašenje vanrednog stanja.

"Tu je početak i kraj priče", odgovorio je Bevanda.