BiH
0

Besparica udaljila ribolovce od Drine

SRNA
Drina u Srebrenici (Foto: SRNA)
Drina u Srebrenici (Foto: SRNA)
Zbog povećanog vodostaja i zamućenosti Drine i Zelenog Jadra, u toku posljednjih 15 dana nema ribolova na ovim rijekama, a ekonomska kriza je dovela do smanjenja broja ribolovaca koji pecaju u srednjem toku Drine.

Predsjednik Sportskog ribolovnog društva "Mladica“ iz Srebrenice Zlatko Marčeta rekao je Srni da je smanjen broj ribolovaca iz untrašnjosti BiH i Srbije koji su redovno dolazili na pecanje na Drini, koristeći dnevne dozvole za ribolov.

Marčeta kao razlog navodi ekonomsku krizu, koja je dovela do siromaštva, pa mnogi ribolovci nemaju novca da pokriju troškove prevoza, dozvole za ribolov i plate prenoćišta da bi proveli vikend pecajući na Drini kao prethodnih godina.

"Mladica“ ima 61 redovnog člana i oko 200 ribolovaca koji povremeno dolaze na pecanje i koriste dnevne dozvole, precizirao je Marčeta.

Ovo društvo gazduje vodama Zelenog Jadra i Drine u dijelu njenog toka kroz srebreničku opštinu, kao i sa 25 kilometara vještačkog Perućačkog jezera od Hidrocentrale "Bajina Bašta“ do granice sa opštinom Višegrad.

Marčeta ističe da je posljednjih nekoliko godina znatno smanjen krivolov, a tome su najviše doprinijeli volonteri i organizovana ribočuvarska služba.

Ribočuvari su opremljeni motornim čamcem za kontrolu ribolova na Perućačkom jezeru, kao i terenskim vozilom, ali im problem predstavljaju loši putevi do jednog dijela vodotoka Drine, što i ribolovce iz inostranstva odbija od ribolova u tom egzotičnom dijelu kanjona Drine.

Marčeta navodi da su ribočuvari prošle godine otkrili i uništili 40 mreža koje su ribokradice koristile za ulov ribe u Perućačkom jezeru.

"Podnosimo prijave protiv ribokradica - neki su platili visoke kazne i dobili zabranu ribolova na vodama kojima gazdujemo, što je dovelo do uvođenja reda i znatnog smanjenja nelegalnog ribolova, a smanjen je i broj otkrivenih i uništenih mreža", precizirao je Marčeta.

On navodi da postoji višedecenijski problem pravljenja "ustava“ ili bazena u kamenitom dijelu korita Drine kod Barakovića, gdje nakon povlačenja vode ostaje riba koju ribokradice odnose, ali i ugine mlađ.

Ribolovci tvrde da se veliki broj riblje mlađi uništi u turbinama Hidrocentrale "Bajina Bašta“ i da bi ona trebalo da izdvaja veća sredstva za poribljavanje.

SRD "Mladica“ prije dvije godine je u vode Drine i Zelenog Jadra ubacila 36.000 komada mlađi potočne pastrmke, a prvi put prošle godine Drinu su poribili sa 7.900 komada mlađi lipljana.