Mostar
0

Bešlić razgovarao s potpredsjednikom Svjetske banke

FENA
Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić primio je danas potpredsjednika Svjetske banke iz Washingtona Philippe Le Houreoua i tom prigodom zahvalio na potpori koju je proteklih godina Svjetska banka pružila Mostaru kroz različite projekte.

Tokom posjeta Mostaru potpredsjednik Le Houreou sastao se s gradskim čelnicima kako bi razgovarao o projektima koje provodi Svjetska banka.

Radi se o projektu dodatnog financiranja proširenja postojeće deponije Uborak i Javnog poduzeća Deponija čija je vrijednost dva miliona eura, projektu izgradnja kolektora s lijeve i desne obale Neretve te pročistača, a riječ je o povoljnim kreditnim sredstvima od sedam miliona KM na rok otplate od 25 godina te projektu urbanog menadžmenta.

Gradonačelnik Bešlić je upoznao izaslanstvo Svjetske banke s političkim i gospodarskim prilika u Mostaru te poteškoćama u radu Gradske uprave i činjenicom da Gradsko vijeće Mostara praktično ne funkcionira godinu dana čime je usporena te dovedena u pitanje realizacija projekata koji se rade sa Svjetskom bankom.

Gradonačelnik je istaknuo kako je ipak ohrabrenje bila zadnja sjednica na kojoj su projekti dobili potporu svih vijećnika te se nada kako će Svjetska banka uvažiti poteškoće u kojima se Grad nalazi, ukoliko bi bili probijeni rokovi provedbe svih projekata, a oni su konac 2010. godine.

Potpredsjednik Houreou je kazao kako će imati u vidu političku situaciju u Mostaru, ali da se mora raditi ubrzano jer je Svjetskoj banci stalo da projekti u Mostaru budu uspješno i na vrijeme završeni.

Naglasio je kako cijeni što je Gradsko vijeće dalo potporu za tri projekta koji su vrlo važni za Mostar te će i Svjetska banka učiniti isto, ali to ne može trajati unedogled.

Gradonačelnik Bešlić je obećao kako će projekti biti završeni iduće godine, a Le Houreou je izrazio uvjerenje kako će se nastaviti partnerstvo s Mostarem, naglasivši činjenicu kako je trenutno vrlo teško u Washingtonu doći do kredita te je stoga još važnija uspješna realizacija ovih projekata.

Gradonačelnik je Bešlić ovu prigodu iskoristio i za traženje potpore malim i srednjim poduzećima u oblasti poljoprivrede kao i sređivanju zemljišnih knjiga u Mostaru, što je potencijalnim investitorima veliki problem.

Šef ureda Svjetske banke u BiH Marco Mantovanelli složio se s gradonačelnikom glede važnosti sređivanja zemljišnih knjiga te istaknuo kako je uz Banjaluku, Mostar veliki problem te da se time kane posebno pozabaviti.

Nakon sastanka u Gradskoj upravi upriličen je zajednički obilazak Starog mosta i povijesne jezgre grada. Uz gradonačelnika Bešlića sastanku su nazočili i predsjednik i dopredsjednik Gradskog vijeća Danijel Vidović i Murat Ćorić, te glavna savjetnica gradonačelnika Radmila Komadina i savjetnik za odnose s javnošću Miroslav Landeka.