BiH
0

Bešlić i Krišto na sastanku kod predsjednika Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti

FENA
Novoizabrani predsjednik Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe Yavuz Mildon sa suradnicima primio je u Strasbourgu predsjednicu Federacije BiH Borjanu Krišto i gradonačelnika Mostara Ljubu Bešlića.

Kako je priopćeno iz Gradske uprave Mostara, članovi Kongresa Krišto i Bešlić čestitali su novom predsjedniku Kongresa Mildonu, te su izrazili spremnost za rad i suradnju u Kongresu Vijeća Europe po svim pitanjima vezanim za BiH.

Krišto i Bešlić izvijestili su sudionike sastanka o učincima i napredcima, kao i naporima koji se ulažu na izgradnji lokalne i regionalne demokracije u procesu približavanja BiH euro-atlantskim integracijama.

U tom smislu su naglasili i usvajanje Zakona o osnovama i principima lokalne samouprave u F BiH ali ukazali i na probleme i prepreke s kojima se suočavamo zbog postojećih Ustavnih rješenja.

Predsjednik Mildon je istaknuo kako u budućem radu očekuje promjene i sudjelovanje u radu odbora i drugih tijela Kongresa, sačinjavanju izvješća, kao i mogućnostima rada i po drugim pitanjima vezanim za rad Kongresa.

Na sastanku je ukazano na nekoliko preporuka koje su nastale nakon iskaza članova promatračkog tima Kongresa, a koji se tiču posljednjih izbora održanih u RS-u prošle godine, a da se imaju u vidu za predstojeće lokalne izbore u BiH.

Predsjednik Mildon tijekom sastanka je kazao kako je BiH za Vijeće Europe svojevrstan laboratorij, te kako su svjesni komplicirane situacije u BiH kao i složenosti odnosa unutar državne strukture.

Također, naglasio je kako Kongres BiH kao takvu podržava jer je nastala kao rezultat različitih ekonomskih, kulturnih, tradicijskih, povijesnih aspekata.

Predsjednica Krišto i gradonačelnik Bešlić su pozvali predsjednika i suradnike da posjete BiH, Sarajevo i Mostar. Na kraju sastanka obostrano je izraženo zadovoljstvo razgovorima, kao i izraženom željom predstavnika Kongresa da posjete BiH, gradove Sarajevo i Mostar, s ciljem da se neke konferencije, odbori ili povjerenstva održe u BiH.