BiH
5

Bešlagić: Faktički su završene pripreme za vanredni kongres SDP-a

FENA
Selim Bešlagić
Selim Bešlagić
Glavni odbor Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine zasjedat će danas u Sarajevu, a delegati će razmatrati proceduru za održavanje trećeg vanrednog kongresa SDP-a zakazanog za 6. decembar. 2014.godine.

Kako je prije početka Glavnog odbora rekao kandidat za predsjednika SDP-a Selim Bešlagić, kadrovska komisija će danas ponuditi prijedloge kandidata za predsjednika SDP-a i kandidate za Glavni i Nadzorni odbor SDP-a.

Kao jedna od tačaka dnevnog reda današnje sjednice je i izmjena Statuta koji će se direktno vezati za naredni redovni kongres stranke, čije je održavanje planirano za devet mjeseci, kada bi trebala biti promijenjena procedura izbora unutar partije.

"Po dnevnom redu, faktički su završene pripreme za vanredni kongres. Razgovarat će se i o ujedinjenju sa Unijom socijaldemokrata. Mislim da ova sjednica ne bi trebala biti teška, ona bi trebala biti konstruktivna u smislu da krenemo u pravcu socijaldemokratije" izjavio je Bešlagić.

Za predstojeći Vanredni Kongres SDP BiH, koji će biti održan 6. decembra, usvojena je lista od pet kandidata za novog predsjednika SDP BiH, koji će biti dostavljeni Glavnom odboru. Kandidati su Selim Bešlagić, Besima Borić, Nermin Nikšić, Mirko Pejanović i Svetozar Pudarić.

Govori se i o tome da jedan od principa koji je predložen jeste da svaki član SDP-a ima pravo glasati tako što će se unutar SDP-a formirati Izborna komisija koja će provesti proceduru glasanja te napraviti nekoliko biračkih mjesta na kojima će članovi SDP-a moći glasati.

Drugi princip je takozvani američki princip gdje bi svaki član imao pravo da glasa i da bira delegate koji će ga predstavljati na kongresu.

O ova dva principa danas će se izjašnjavati Glavni odbor, a potom bi usvojeni prijedlozi trebali biti razmatrani na kongresu budući da je to jedino tijelo stranke koje može mijenjati Statut ili usvajati potpuno drugačiji Statut.

"Ako se opredijelimo za demokratski put po principu jedan čovjek jedan glas, mislim da ćemo izbjeći najgore traume u rješavanju problema, a mogao bi se desiti i drugi scenarij", kazao je član Glavnog odbora Mahmut Alagić.

Ranije je aktuelni predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija kazao da će kandidati koje utvrdi Glavni odbor za predsjednika imati obavezu da naprave svoj program djelovanja s prijedlozima za jačanje SDP-a.