Šef Misije OSCE-a
40

Berton: Izbor glavnog tužioca u Parlamentu BiH doveo bi do podrivanja nezavisnosti pravosuđa

Er. M.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Šef Misije OSCE-a u BiH Bruce G. Berton rekao je za Klix.ba kako vjeruje da bi uvođenje izmjena kojim bi se glavni tužilac Tužilaštva BiH birao u Parlamentarnoj skupštini BiH povećao rizik politizacije tužilačke funkcije i dovelo do ozbiljnog podrivanja nezavisnosti pravosuđa.

U posljednje vrijeme često se spominje ideja da se glavni tužilac Tužilaštva BiH bira u Parlamentarnoj skupštini BiH. Ambasador Berton smatra kako to nije dobra ideja te da bi povećala rizik politizacije.

"Vjerujemo da bi to povećalo rizik politizacije tužilačke funkcije i dovelo do ozbiljnog podrivanja nezavisnosti pravosuđa. U tom smislu, Misija podsjeća da je slične pokušaje da se poveća utjecaj zakonodavnih i izvršnih tijela vlasti na pravosuđe 2012. godine već negativno ocijenila Venecijanska komisija. S tim u vezi pozivamo VSTV na dosljednije i efikasnije procedure imenovanja sudija i tužilaca, koje se mora zasnivati na stručnim zaslugama i profesionalizmu. Istovremeno naglašavamo da parlament može razmatrati ukupno funkcioniranje pravosudnog sistema, dokle god ne vrši neprimjereni pritisak na pojedinačne sudije ili tužitelje ili se ne miješa u pojedinačne predmete", poručio je Berton.

Na pitanje o tome koje članove je, prema njegovom tumačenju, nužno mijenjati u Zakonu o VSTV-u ambasador Berton odgovorio je da pitanje zakonodavnih promjena je složenije od izmjena i dopuna nekoliko odredbi određenog zakona.

"Opći principi su takvi da, kao prvo, proces izrade zakona, kada jednom bude pokrenut, mora pružiti mogućnost različitim akterima da u njemu učestvuju te mora biti inkluzivan i transparentan, u skladu s obavezama država članica OSCE-a kojima se zahtijeva da 'zakoni budu formulirani i usvojeni kao rezultat otvorenog procesa koji odražava volju naroda'. Drugo, sadržaj tih zakona mora biti dostupan, precizan i suvisao da bi se na djelotvoran način proveli međunarodni standardi zaštite ljudskih prava i ranije utvrđeni dobri primjeri iz prakse", rekao je Berton.

U vezi sa Zakonom o VSTV-u, on ističe da su prioriteti navedeni u najnovijem izvještaju koji se nalazi u prilogu mišljenja Evropske komisije, u obliku jasne preporuke za usvajanje revidiranog Zakona o VSTV-u u skladu s međunarodnim standardima.

"Te izmjene također trebaju biti usklađene s mišljenjem Venecijanske komisije iz 2014. godine, kao i s relevantnim preporukama stručne procjene EU, i trebaju doprinijeti, između ostalog, boljem reguliranju procedura imenovanja, razrješenja i disciplinskih postupaka protiv članova pravosuđa, kao i odgovarajućim pravnim lijekovima protiv odluka VSTV-a i djelotvornim mehanizmima za utvrđivanje odgovornosti članova VSTV-a i nosilaca pravosudnih funkcija, istovremeno osiguravajući da to ne predstavlja neprimjeren pritisak na pravosuđe", kazao je Berton.

Što se tiče drugih akata iz seta pravosudnih zakona, Bertona smo pitali koje zakone je konkretno potrebno izmijeniti. On nam je odgovorio da je problem koji leži u osnovi pravnog sistema BiH taj da nezavisnost pravosuđa nije izričito garantirana u Ustavu BiH.

"U vezi s tim, uloga i status VSTV-a, kao tijela odgovornog da osigura i nezavisnost i odgovornost pravosuđa, treba biti izričito prepoznata u Ustavu BiH. Pored toga, Misija već dugo zastupa stav da je potrebno formirati pravosudno tijelo na državnom nivou koje bi bilo sposobno osigurati dosljedno tumačenje zakona u cijeloj BiH. To je neophodno da bi se osiguralo poštovanje principa pravne sigurnosti i ravnopravnosti pred zakonom. Ove reforme je Evropska komisija označila kao prioritetne u svom nedavno objavljenom mišljenju. Misija OSCE-a u BiH stoji na raspolaganju domaćim vlastima u pružanju tehničke pomoći u provedbi tih reformi", rekao je Berton.