BiH
0

Beral Madra i Bizhan Bassri u Sarajevu

FENA
Iranski umjetnik Bizhan Bassiri i art kritičarka Beral Madra srest će se sa studentima u ponedjeljak, 20. marta u 17 sati na Akademiji likovnih umjetnosti.

Jedna od vodećih turskih kustosica, Beral Madra, u nedjelju, 19. marta popodnevnim letom stiže u Sarajevo. U ponedjeljak, 20. marta, u 17 sati umjetnik Bizhan Bassiri i art kritičarka Beral Madra srest će se sa studentima umjetnosti, umjetnicima i stručnjacima iz ove oblasti na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Ovo je drugi put da su oni zajedno u našem gradu. U 2002. godini upoznali su se u Sarajevu i Beral Madra je odlučila da Bassirijevu sarajevsku izložbu, koju je organizirao Ars Aevi, predstavi u Istanbulu, a nakon toga predstavljena je i u Napulju i Rimu.

U nedjelju, 19. marta, bit će otvorena izložba fotografija Gina Di Paola pod nazivom "Bizhan Bassiri: Eventi Tellurici" u Turskom kulturnom centru. Ovaj događaj prvi je u okviru druge sesije "Ars Aevi Susreti" u 2006. godini. Ova izložba fotografija nastalih tokom izložbe Bizhana Bassirija u Sarajevu u 2002. godini bit će otvorena od 20. do 26. marta.

Beral Madra je jedna od vodećih turskih art kritičara a bila je jedan od osnivača, glavni koordinator i kustos prvog Istanbulskog bijenala. Ona je također i kustos Turskog paviljona na Venecijanskom bijenalu. Beral Madra će biti selektor i umjetnički direktor istanbulskog nukleusa za Kolekciju Ars Aevi. Kao art kritičar u posljednje vrijeme najviše se bavi pitanjem razlika između istočne i zapadne kulture i umjetnosti i problematikom transkulturalnosti, multikulturalnosti i kombinacije religioznih, etičkih i tradicionalnih različitosti i specifičnosti. Ovom tematikom će se baviti i u ponedjeljak, kada će predstaviti problematiku stvaralaštva u područiju koji se nalazi između Istoka i Zapada, evropskog i orijentalnog.

Bizhan Bassiri rođen je u Teheranu 1954. godine. Živi i radi u Rimu. U Sarajevu je bio u 2002. godini kada je u programu Projekta Ars Aevi realizirana njegova izložba "Eventi Tellurici" koja se sastojala od niza umjetničkih događaja. Ovaj umjetnik, koji u sebi nosi specifičan splet kulture i kulturnog naslijeđa kroz život u kolijevkama istočne i zapadne kulture, koristi različite umjetničke forme u izražavanju svoje filozofije. U svoje stvaralaštvo Bassiri je inkomporirao, pored skulpture i video instalacije, i muzičke i pjesničke elemente. Studenti će u ponedjeljak imati priliku čuti nešto o njegovom radu i specifičnosti stvaralaštva koje spaja dvije tako različite kulture.

Program "Ars Aevi Susreti" u Sarajevo dovodi vodeće internacionalne umjetnike, art kritičare i eksperte iz svijeta savremene umjetnosti kako bi svoja iskustva podijelili sa sarajevskim studentima i stručnjacima iz ove oblasti. Na ovaj način Ars Aevi nastavlja i njeguje saradnju sa istaknutim umjetnicima i kritičarima umjetnosti koji su sudjelovali u kreiranju Kolekcije budućeg Muzeja savremene umjetnosti u Sarajevu.

Martovski program "Ars Aevi Susreti" realizovan je uz podršku Ministarstva vanjskih poslova Italije i Ambasade Italije u Bosni i Hercegovini i Carabinieri, a u saradnji sa Akademijim likovnih umjetnosti u Sarajevu, Umjetničkom galerijom BiH i Turskim kulturnim centrom.

Ars Aevi se ovim događajima priključuje programu Sarajevske zime u 2006. godini.

Zvanična press konferencija bit će održana u ponedjeljak, 20 marta, u 10:30 u sali Ambasadi Italije, ulica Čekaluša 39.