Boravi u Italiji
63

Benjamina Karić odala počast bosanskoj kraljici Katarini Kosači u Rimu

T. K.
Instagram: Benjamina Karić
Instagram: Benjamina Karić
Gradonačelnica Sarajevo Benjamina Karić trenutno boravi u Italiji gdje je danas odala počast bosanskoj kraljici Katarini Kosača u Rimu.

"Jutros sam u Rimu položila cvijeće i odala počast bosanskoj kraljici Katarini Kosača. Na najvišem vrhu brda Campidoglio nalazi se crkva Santa Maria in Aracoeli koja čuva grobnicu bosanske kraljice Katarine. U domovinu se nije vratila, ali nikada nije zaboravila svoju Bosnu, jezik ni narod Bosne", navela je.

Dodaje da ne smijemo zaboraviti bosansku kraljicu.

"Nemojmo ni mi zaboraviti našu kraljicu, koja i danas svjedoči i čuva Bosnu i Hrecegovinu i šalje poruku kako se voli domovina. Pamtimo njene riječi koje opominju: "Šta sam ja bez domovine? Čovjek bez domovine je mrtav čovjek. Tek sad znam šta je zavičaj. Šta znači biti pored domovine, a ne moći se u nju vratiti?", napisala je.

Podsjećamo, Karić je otputovala u Rim gdje je, kako je to ranije rekla, potpisala prvi sporazum u historiji o saradnji sa Sarajevom.

Također, na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva je izglasan novi statut grada te, shodno tome, gradonačelnica je najavila oživljavanje prijateljstva i jačanje pozicije grada Sarajeva u krugovima evropskih prijestolnica.

Stoga, potpisivanjem ovog memoranduma, dat je dodatni impuls budućim konkretnim projektima i planovima dvije prijestolnice.

"Kultura, historijska baština, turizam, ekologija, urbanistički i tehnološki razvoj poveznice su i prilike ka boljem i sadržajnijem životu naših građanki i građana. Sarajevo i Rim, kosmopolitski gradovi, muzeji na otvorenom, od danas imaju podlogu za bolju i kvalitetniju saradnju", napisala je, između ostalog, Karić na svom Facebooku.