BiH
2.1k

Belmina stigla u Njemačku, slijedi liječenje na klinici u Tibingenu

Klix.ba/Fena
Belmina je večeras otputovala sa aerodroma u Sarajevu (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Belmina je večeras otputovala sa aerodroma u Sarajevu (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Djevojčica Belmina Ibrišević stigla je u Njemačku, gdje će se liječiti na klinici u Tibingenu, saznaje agencija Fena od zamjenice ministra civilnih poslova BiH Denise Sarajlić-Maglić.

Pod nadzorom njemačkih ljekara, ona će na ovu kliniku biti prebačena iz Štutgarta.

U Njemačku je večeras ova tromjesečna beba otputovala s majkom i u ljekarskoj pratnji posebnim letom iz Sarajeva.

Izmještanje male Belmine na liječenje rezultat je angažmana zamjenice ministra civilnih poslova BiH i saradnje Federalnog fonda zdravstvenog osiguranja, koji godinama provodi programe liječenja pacijenata iz BiH u navedenoj inozemnoj klinici, zatim Federalnog ministarstva zdravstva, Ministarstva vanjskih poslova BiH te Ambasade Njemačke u BiH i Ambasade BiH u Njemačkoj.

S Belminom je otputovala i njena majka Fatima i doktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Belmina je odletjela privatnim avionom kompanije Delić Air iz Pule, a sve troškove prijevoza tromjesečne bebe i ekipe koja ide u pratnji snosi Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Podsjetimo, Belmini je dijagnosticirano teško imunološko oboljenje, a u Njemačkoj bi trebala biti podvrgunuta presađivanju koštane srži.

Slučaj tromjesečne bebe Belmine iz Donje Orahovice kod Gračanice, koja nije mogla dobiti matični broj, a samim tim ni pasoš, bio je povod za proteste građana u Sarajevu i drugim gradovima BiH.

Protest građana potaknuo je Vijeće ministara BiH da donese privremenu odluku o matičnim brojevima, nakon čega su Ibriševići uspjeli izvaditi pasoš za Belminu i na taj način osigurati njen odlazak u Njemačku.