Rasprava o zakonu o izbjeglicama
4

Belkić: Treba precizirati ko ima pravo izbora drugog prebivališta

Piše: E. G.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH u toku je rasprava o Prijedlogu zakona o izbjeglicama iz BiH, raseljenim osobama i povratnicima. Zastupnici su tokom dosadašnje diskusije kazali kako u principu podržavaju zakon, ali da do kraja nije jasno kako će se on provesti sa finansijskog aspekta.

Tokom rasprave zastupnica Dušanka Majkić je kazala da je RS od 2008. godine izdvojila 70 miliona KM za povratak u taj entitet, dok je Federacija izdvojila dva milona. Zbog toga, kaže, izražava bojazan da će takva situacija i dalje ostati nakon usvajanja ovakvog zakona.

"Problem ovog zakona je što on dolazi sa dvije godine zakašnjenja. Mi smo sada u poziciji da su sredstva mnogo više redukovana nego što su bila u onom momentu kada je donesena revidirana strategija povratka i sada smo u poziciji da je usvojen dokument okvirnog budžeta do 2015. i neće biti promijenjen, znači, ne može se uzeti novac sa tog nivoa. Entitete, Distrikt Brčko, kantone i općine nije niko pitao i nije korektno da napišemo u zakonu da ćemo uzeti pare od onih koje nismo konsultovali za to. Na kraju se kaže da će se finansirati iz kredita. U vrijeme kada je usvojena strategija svi su govorili da BiH treba uzeti milijardu maraka kredita i da na ovo pitanje stavi tačku. Sada, tri godine kasnije, svaki od ovih parametara je problem za sebe", kazala je Majkić.

Kada je u pitanju izdvajanje sa nivoa entiteta, Beriz Belkić je kazao da u Federaciji postoje i kantoni koji izdvajaju novac za povratak te da ne treba postojati bojazan da će neko nekoga prevariti.

"Povratak se ovim zakonom stavlja u drugi plan, a u prvi plan se stavlja pravo izbora drugog prebivališta i kompenzacija naknade štete. Također, ne precizira se pod kojim okolnostima država treba finansijski podržavati pravo izbora drugog prebivališta, je li to posljedica nemogućnosti povratka žrtava rata, neprijateljskog odnosa okruženja i vlasti, ili je to jednostavno odluka pojedinca koji kaže ja hoću tu da živim. To su stvari u kojima treba biti precizan, u suprotnom, to će ličiti na jednu vrstu svjesnog djelovanja na demografsku prekompoziciju u BiH", bila je Belkićeva primjedba.

Kako se moglo čuti, za implementaciju ovog zakona je potrebno 900 miliona KM za obnovu kuća i 400 miliona za infrastrukturu.

Rasprava o ovoj tački dnevnog reda je još u toku, a nakratko je bila prekinuta zbog nedostatka kvoruma. Veći broj zastupnika je napustio salu tokom rasprave, pa je predsjedavajući Zastupničkog doma Božo Ljubić dao pauzu od pet minuta kako bi zastupnici bili pozvani da se vrate u salu.