BiH
0

Belkić se susreo s predsjednikom PS Vijeća Evrope

FENA
Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Beriz Belkić susreo se danas u Strasbourgu s predsjednikom Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Luisom Mariom de Puigom, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.

Izrazivši zadovoljstvo zbog prisustva na konferenciji koja se bavi tako važnom temom ko što su parlamenti i civilno društvo, Belkić je upoznao predsjednika PSVE sa specifičnostima bh. civilnog društva, koje proizlaze iz činjenice da je BiH tranzicijska, postsocijalistička i postkonfliktna zemlja.

I pored svih teškoća s kojima se naša zemlja susreće, radi se na uspostavljanju interakcije sa civilnim društvom i ta praksa u BiH slična praksama drugih evropskih zemalja.

Tokom susreta Belkić je informirao de Puiga o ispunjavanju postprijemnih obaveza BiH, naglasivši da se neke od obaveza upravo privode kraju, a među njima je revidirana socijalna povelja i zakon o srednjem stručnom obrazovanju, te imenovanje institucije ombudsmena na državnom nivou.

Kada je u pitanju institucija ombudsmena, istakao je da je i Vijeće Evrope prihvatilo rješenje koje predviđa da instituciju ombudsmena na državnom nivou čine predstavnici iz tri konstitutivna naroda.

Zamjenik predsjedavajućeg Belkić smatra da to rješenje, iako usvojeno, nije zadovoljavajuće jer šalje poruku građanima da svaki narod ima svog ombudsmena što ne ide u korist integracije zemlje i uspostavi međusobnog povjerenja.

Prema riječima Beriza Belkića, bh. vlasti pokušat će promijeniti to rješenje političkim pregovorima, te podvukao da će nastaviti ulagati napore u ispunjavanje preostalih postprijemnih obaveza.

Ohrabrujućim je ocijenio skoro potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te otvaranje pregovora o liberalizaciji viznog režima što će doprinijeti stvaranju atmosfere za ponovno otvaranja pregovora o ustavnim promjenama.

U tom procesu ustavnih reformi eliminirale bi se i one odredbe Ustava koje nisu u skladu sa Evropskom poveljom o ljudskim pravima.

Predsjednik PS Vijeća Evrope Lluis Maria de Puig, rekavši da je zainteresiran za Bosni i Hercegovinu i njenu budućnost, posebno se zanimao za oblast obrazovanja i kulture.

lako smo svjedoci velikih pozitivnih promjena od prijema Bosne i Hercegovine u Vijeće Evrope do danas, rekao je predsjednik de Puiga, Vijeće Evrope želi da BiH postane još stabilnija i zemlja istinske demokratije.

Imajući u vidu svu složenost, BiH može računati na našu pomoć i podršku, dodao je na kraju predsjednik PSVE Lluis Maria de Puig.