Sindikalne muke
17

Bektić: Radnicima kasne plaće, Šatorović odbija izvršiti predaju dužnosti u SSS BiH

I. Č.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Mevludin Bektić, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH koji je na tu poziciju izabran u februaru 2020. godine, izjavio je da su radnici zaposleni u Savezu samostalnih sindikata BiH kojim upravlja Selvedin Šatorović od marta 2020. godine primili samo dvije plaće.

"Aprilska plaća im je isplaćena tek 17. juna, dok se naknada za prevoz i topli obrok isplaćuje samo za nekoliko odabranih radnika, te je, po uputi 'samoprozvanog predsjednika' Selvedina Šatorovića, mimo zakonom propisanih uslova, većina upućena na određen vid 'čekanja'", saopćeno je iz SSS BiH.

Navode kako je Šatorović bukvalno zabranio radnicima da dolaze na posao.

"Zbog svih dešavanja u Savezu sindikata tokom proteklog perioda, isti je svojim postupcima te radnike doveo do kolapsa ugrožavajući životnu egzistenciju istih, te je odbio izvršiti primo-predaju dužnosti nakon ovogodišnjeg februarskog Kongresa, a rad članica Saveza ometa čak i na način da ograničava pristup radnim prostorima u zgradi Saveza", istakao je Bektić.

Bektić je zbog nezahvalne i teške situacije u koju su dovedeni uposlenici Saveza sa predsjednicima granskih sindikata pozvao radnike Saveza na radni sastanak kako bi donijeli određene zaključke u vezi sa aktuelnom situacijom i iznašli rješenje za krizu u kojoj su se našli radnici Saveza usljed nelegalnog i nelegitimnog rada Šatorovića i nekolicine koja sa istim djeluje.

"Nažalost, radnici Saveza su, iako su bili prihvatili poziv za sastanak, usljed pritiska odustali od dolaska na sastanak. Očigledno je da i dalje ima mobinga nad radnicima Saveza samostalnih sindikata BiH, kao što je već utvrđeno u ranijem periodu od strane nadležne institucije Ombudsmena", stoji u saopćenju.

Bektić navodi da javnost, radnici i članstvo Saveza samostalnih sindikata BiH moraju znati da su uposlenici Saveza samostalnih sindikata BiH postali taoci Selvedina Šatorovića i male družine, koja je Savez sindikata koristila i idalje koristi za svoje lične interese.

"Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo je protiv istog podnesena krivična prijava, te se očekuje da se čim prije spriječi dalje nezakonito djelovanje i rad Selvedina Šatorovića, kojem ovo nije prva prijava i očigledno isti umišlja da je iznad zakona i da za njega zakoni ne vrijede", ističe Bektić.

Pozvali su nadležne organe i institucije, Upravni inspektorat Ministarstva pravde BiH, Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo, Općinski sud u Sarajevu i Agenciju za bankarstvo FBIH da poduzmu mjere i radnje iz svoje nadležnosti u vezi sa prijavama i dopisima koji su istim dostavljeni, kao i u vezi postupaka koji se vode pred tim organima vezano za nelegalan i nezakonit rad Saveza SSBIH.

"Savez kod nadležnog organa nema zakonski obavezno upisanu ovlaštenu osobu za zastupanje i predstavljanje koja je prethodno izabrana na legalan i legitiman način", stoji u saopćenju SSS BiH.