BiH
2

Behmen i Solaković primili predstavnike Saveza Roma KS

FENA
Gradonačelnik Grada Sarajeva Alija Behmen i pomoćnica gradonačelnika za lokalnu samoupravu Dragana Solaković primili su danas u Gradskoj upravi Grada Sarajeva predstavnike Saveza Roma Kantona Sarajevu, koje su predvodili predsjednik i potpredsjednik Saveza Bajro Beganović i Alija Abazi.

Oni su izvIjestili gradonačelnika o radu Saveza, te planovima ali i problemima s kojima se Savez suočava.

"Glavni ciljevi Saveza su obrazovanje, kultura i kulturno stvaralaštvo, informiranje, socijalno i materijalno stanje Roma, sport i sportska kultura. U realiziranju tih ciljeva potrebna nam je pomoć općinskih, gradskih i kantonalnih vlasti", istakao je Beganović.

Kao osnovni problem Alija Abazi istakao je postojanje velikog broja udruženja koje se bave romskom populacijom, te upozorio da se finansijska sredstva namijenjena Romima na taj način dijele na više budžeta i ne pomažu u rješavanju primarnih potreba te populacije.

U toku razgovora istaknuti su problemi vezani za rješavanje stambenih pitanja Roma, njihovo zapošljavanje, te osiguravanje besplatnih udžbenika i užine za učenike Rome.

"Po riječima gradonačelnika Behmena potrebno je da predstavnici Saveza Roma KS-a apliciraju na javne pozive za projekte koje Grad Sarajevo raspisuje, te na taj način dostave na razmatranje projekt koji žele realizirati i konkretne zahtjeve za koje vjeruju da ih Gradska uprava može ispuniti.

Uputio ih je i na bolju unutrašnju organizaciju između svih udruženja koja se bave romskom populacijom na području Sarajeva", saopćeno je iz Gradske uprave.