BiH
0

Bećirović: Žrtve torture ne smijemo dijeliti po nacionalnoj i vjerskoj osnovi

FENA
Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović primio je danas delegaciju udruženja logoraša koju su činili Murat Tahirović iz Saveza logoraša u BiH, Anđelko Kvesić, predsjednik Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata u Kantonu Središnja Bosna, Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša Tuzlanskog kantona i Suzdina Bijedić, predstavnica Centra za terapiju i rehabilitaciju „Vive žene“.

Gosti su Bećirovića upoznali s projektom "Zajedno protiv torture u BiH - Mreža" čiji je osnovni cilj donošenje na državnom nivou zakona o zaštiti žrtava torture odnosno prepoznavanje, priznavanje i zaštita prava žrtava torture u BiH.

Kako je rečeno, država još uvijek nije prepoznala ovu kategoriju populacije čime joj onemogućava ostvarivanje osnovnih prava.

Istaknuto je da prema analizama oko 80 posto žrtava torture ne mogu ostvariti svoja prava jer u postojećim entitetskim zakonima postoje određene diskriminatorske odredbe koje su u suprotnosti s Evropskom konvencijom za prevenciju torture i nehumanog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja koju je ratificirala i BiH.

Prema tome, rečeno je, država ima obavezu da riješi njihov status jer prema procjenama oko 200.000 osoba su bile žrtve torture i još uvijek čekaju da država prizna njihova prava.

Gosti su izrazili nadu da će u Parlamentarnoj skupštini BiH biti prepoznata potreba i značaj donošenja krovnog zakona čime bi se riješila mnoga pitanja.

"Žrtve torture ne smijemo dijeliti po nacionalnoj i vjerskoj osnovi, a svim građanima BiH neophodna su pravedna rješenja pogotovo kada je riječ o ovako osjetljivoj kategoriji stanovništva", naglasio je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Denis Bećirović.

Prema njegovim riječima, u ovaj započeti proces potrebno je uključiti sve predstavnike vlasti, ali također upoznati i širu javnost o problemima i mogućnostima rješenja ove problematike, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.