BiH
0

Bećirović: TK može biti pokretačka snaga BiH

FENA
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović susreo se danas s rukovodstvom Tuzlanskog kantona s premijerom Kantona Seadom Čauševićem na čelu.

Između ostalog, zaključeno je da Tuzlanski kanton kao najmnogoljudniji i u privrednim okvirima vjerovatno sa najviše potencijala u BiH ima sve uvjete da bude jedna od pokretačkih snaga razvoja cijene države.

Na ovom prostoru, uprkos teškim uvjetima i recesiji, ljudi ne ostaju bez posla, a firme ne idu u stečaj što je i ogroman kapital koji treba cijeniti.

Rukovodstvo Tuzlanskog kantona prezentiralo je Bećiroviću aktuelni trenutak ovog dijela BiH pri čemu je najviše pažnje posvećeno stanju u privredi, obrazovanju i oblasti zaštite životne okoline.

Sagovornici su saglasni da se s okončanjem dugotrajnih političkih dogovora i formiranjem Vijeća ministara stvaraju temeljni preduvjeti za mnogo intenzivniji rad na ostvarenju strateških ciljeva BiH – približavanju EU i NATO.

Istovremeno, rečeno je u toku sastanka, potencijalnim stranim investitorima šalju se pozitivne poruke o BiH kao prostoru koji je atraktivan za ulaganja i zaštitu njihovih interesa.

"U tome Tuzlanski kanton svakako ima svoju veliku šansu a zadatak je državnih organa da i njemu kao i svim drugim dijelovima naše zemlje pomogne da je iskoristi", rekao je Bećirović i dodao da vrata Parlamentarne skupštine BiH moraju biti non-stop otvorena za sve inicijative koje vuku naprijed.

Sagovornici su se saglasili da se tokom naredna tri mjeseca predstavnici Tuzlanskog kantona ponovo susretnu s Bećirovićem, ali i drugim predstavnicima organa državne vlasti kako bi se razmotrili načini na koji se mogu podržavati krupni razvojni projekti.

Istovremeno, dogovoreno je da Vlada Tuzlanskog kantona pripremi dva razvojna projekta koje državni organi mogu predstavljati i promovirati u komunikaciji s brojnim međunarodnim zvaničnicima s kojima se susreću.

To je, također, ocijenjeno kao dobar princip na kojem bi državni organi trebali djelovati u interesu ne samo razvijenog sjeveroistoka nego i svih drugih dijelova BiH, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.