Pitanje Ustavnog suda BiH
77

Bećirović poručio francuskoj ambasadorici da Schmidt treba smijeniti Dodika

B. R.
Christine Toudic i Denis Bećirović (Foto: Predsjedništvo BiH)
Christine Toudic i Denis Bećirović (Foto: Predsjedništvo BiH)
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović (SDP) je kazao francuskoj ambasadorici Christine Toudic da visoki predstavnik Christian Schmidt treba smijeniti predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika (SNSD) ili da se povuče.

Kako su saopćili iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Bećirović i Toudic su razgovarali o situaciji u Bosni i Hercegovini i odnosima dvije države. Napomenuo je da je Dodik više puta izjavio da mu je cilj velika Srbija i da ima konkretan plan za razbijanje Bosne i Hercegovine.

Današnje razmatranje Narodne skupštine RS da ovaj entitet ne primjenjuje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine je nazvao brutalnim udarom na temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Od Francuske i drugih svjedoka Dejtonskog mirovnog sporazuma očekuje da konkretnim potezima zaštite Dejtonski mirovni sporazum.

Ambasadorici Toudic je predstavio "Bijelu knjigu" o antidejtonskim aktima RS-a od 2021. do ove godine i naglasio da Evropska unija treba što prije zaustaviti Dodika za kojeg je naveo da, kako je izjavio, separatističkim potezima ugrožava mirovni proces u Bosni i Hercegovini.

Bećirović je podsjetio da Dodik ne može biti iznad Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava Bosne i Hercegovine i da Zapad ne smije više tolerirati njegovo pravno nasilje.

Ocijenio je da je institucija visokog predstavnika na historijskoj prekretnici i da visoki predstavnik mora u najkraćem roku sankcionirati rušitelje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Ako to ne uradi, treba podnijeti neopozivu ostavku i omogućiti da na njegovu poziciju dođe osoba koja će štititi Dejtonski mirovni sporazum. U slučaju da ne sankcionira Dodika i njegove sljedbenike, visoki predstavnik nema više nikakvo pravo da donosi bilo kakve odluke koje se odnose na Federaciju Bosne i Hercegovine", rekao je.

Ambasadorica Toudic je naglasila da je Francuska opredijeljena za daljnju podršku Bosni i Hercegovini, a posebno kada su u pitanju reformski procesi i jačanje stabilnosti u ovom dijelu Evrope te da se na tom putu može računati na nastavak francuske podrške, saopćili su iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine.