Ipak, bez euforije
74

Bećirović o otvaranju pregovora: Ovo je jedan od najvažnijih momenata za BiH u 21. stoljeću

S. M.
Denis Bećirović (Foto: T. S./Klix.ba)
Denis Bećirović (Foto: T. S./Klix.ba)
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović obratio se javnosti nakon odluke Evropskog vijeća da da zeleno svjetlo za otvaranje pregovora sa Bosnom i Hercegovinom.

"Pred nama je proces transformacije u kojem zakonodavstvo Bosne i Hercegovine trebamo uskladiti sa pravnom stečevinom EU. Ovo je jedan od najvažnijih momenata za BiH u 21. stoljeću. Približili smo državu EU i ojačali vanjskopolitički utjecaj naše zemlje", rekao je Bećirović.

Istakao je da je BiH osim toga što je članica Vijeća Evrope, OSCE-a i što se nalazi pred vratima NATO-a. od danas država koja ulazi u "završnu fazu" integrisanja sa Evropskom unijom.

"Pobijedila je država BiH, pobijedila je Evropska unija. U ovom momentu nema mjesta za slavlje i euforiju", kazao je Bećriović.

Zahvalio se svima koji su doprinijeli da odluka Evropskog vijeća bude pozitivna.

"Smatram da je i Evropskoj uniji važno iz geopolitičkih i drugih razloga da integriše BiH i druge zemlje Zapadnog Balkana", rekao je Bećirović.

Naglasio je da treba uvesti nultu stopu tolerancije prema svim pojedicima koji ugrožavaju nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i HErcegovine.

"Evropski put ne postoji da bi neki pojedinci slabili našu državu. Kretanje prema članstvu mora biti u funkciji izgradnje stabilne, evropske i funkcionalne države. Zato otvaranje pregovora treba označiti kraj separatističke i antidejstonske politike", kazao je Bećirović.

Istakao je da BiH u Evropi može biti samo ono što Evropa jeste.

"Građansko društvo u kojem su etnička, vjerska i druga prava dio ukupnog seta ljudski prava. Našoj zemlji treba dosljedna implementacija evropskih standarda i principa", rekao je Bećirović.

Na kraju je kazao da smo otvorili "ulaznu kapiju dvorišta Evropske unije".