"Podvala Beograda"
0

Bećirović o "NATO trupama": Liderima bih poručio da manje daju izjave, a da više radimo iza paravana

S. M.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović posjetio je danas Memorjalni centar Kovači gdje je odao počast šehidima i poginulim borcima. Tom prilikom prokomentarisao je političku situaciju u Bosni i Hercegovini.

"Danas smo došli ovdje zajedno da iskažemo duboko poštovanje šehidima i poginulim borcima koji su branili nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet države Bosne i Hercegovine", rekao je Bećirović.

On je kazao da Bosna i Hercegovina treba uraditi sve da uđe u NATO savez.

"Zbog toga sam prije nekoliko danas bio u Briselu. Ohrabrujuće stvari sam čuo u sjedištu NATO-u u Briselu. NATO ima mandat prema Dejtonskom mirovnom sporazumu da reaguje kad god su ugroženi mir, sigurnost i država Bosna i Hercegovina", rekao je Bećirović.

Govorio je i o najavljenom svesrpskom Vaskršnjem saboru.

"Posljednjih sedmica i mjeseci domaća, regionalna i svjetska javnost polako saznaju pravo lice Aleksandra Vučića. On nije nikakav mirotvorac. Glavni problem u Bosni i Hercegovini nije Milorad Dodik već Aleksandar Vučić. Kad god se Dodik vrati iz Beograda on pravi probleme u BiH", rekao je Bećirović.

Smatra da se međunarodni zvaničnici trebaju zapitati kakve instrukcije Vučić daje Dodiku.

Ponovo je komentarisao najavljeni skup političkih "predstavnika" Bošnjaka koji je najavio predsjednik NiP-a Elmedin Konaković.

"Moja je uloga da jačamo državu Bosnu i Hercegovinu, da poštujemo međunarodno pravo, da afirmiramo međudržavne odnose, a nikako međuetničke odnose kako to želi predsjednik Srbije. U tom smislu jako je važno da domaći zvaničnici to shvate i da ne nasjedamo na podvale koje dolaze iz Beograda", kazao je Bećirović.

Govoreći o dolasku francuskog bataljona EUFOR-a u BiH.

"Predložio bih zvaničnicima koji se bore za Bosnu i Hercegovinu da manje daju izjave i saopćenja, a da više radimo ozbiljno iza paravana", rekao je Bećirović.