BiH
69

Bećirović: Neki u PSBiH ne razmišljaju o "Sejdić-Finci", već o "predmetu Čović"

Piše: E. G.
Denis Bećirović (Foto: Klix.ba)
Denis Bećirović (Foto: Klix.ba)
Član Zajedničkog kolegija Parlamentarne skupštine BiH i zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Denis Bećirović uputio je danas ponovo zahtjev Draganu Čoviću, predsjedavajućem Doma naroda, za hitnim održavanjem nastavka 24. sjednice Kolegija, koja je "protivposlanički prekinuta", a koja je otvorena još 25. februara.

Prema Bećirovićevim riječima, Čović blokira izjašnjavenje o njegovom predloženom zaključku na toj sjednici, odnosno koči glasanje o amandmanima na Ustavi BiH vezanim za provedbu presude "Sejdić-Finci".

"U januaru ove godine smo imali zajedničku sjednicu oba doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj smo obavili raspravu o legalno podnesenim amandmanima na Ustav BiH, a u vezi sa provedbom presude u slučaju 'Sejdić-Finci'. U to vrijeme dogovor je bio da u roku od 15 do 20 dana od završetka sjednice sazovemo nastavak sjednice i obavimo glasanje o legitimno predloženim amandmanima. Međutim, Čović je sjednicu Zajedničkog kolegija sazvao tek nakon više od mjesec dana, dakle 25. februara. Na toj sjednici kada smo otvorili ovo pitanje vezano za nastavak sjednice ja sam bio jedini koji je unutar Kolegija predložio vrlo jasan i precizan zaključak, a to je da donesemo zaključak da u najkraćem mogućem roku sazovemo nastavak sjednice i glasamo o podnesenim amandmanima. Kada sam to predložio pojedini članovi Zajedničkog kolegija su napustili sjednicu i nije bilo kvoruma", objašnjava Bećirović za Klix.ba.

Nakon ove sjednice ponovo se čekalo nekoliko sjedmica, odnosno do 12. marta, kada je Čović zajedno sa još nekim članovima Kolegija ubjeđivao Bećirovića da treba odustati od svog zaključka, kaže naš sagovornik.

"Naravno, ja na to nisam pristao i vrlo jasno sam kazao da tražim da se Kolegij izjasni o mom zaključku. S obzirom da sam to predložio, Čović nije htio ni započeti nastavak te sjednice i na jedan neprimjeren i način protivan Poslovniku ponovo je prekinuo nastavak sjednice. Moj stav je da svi izabrani zvaničnici u BiH moraju raditi isključavo u skladu sa Ustavom, zakonima i poslovnicima domova u parlamentima. Međutim, to za Čovića očito nisu dovoljno jaki argumenti i on je odlučio samovoljno ponovo prekinuti rad Zajedničkog kolegija, a samim tim i glasanje vezano za presudu 'Sejdić-Finci'", kaže Bećirović.

Prema njegovim riječima u Zastupničkom domu možda i postoji većina za izglasavanje tih amandmana, ali da u Parlamentu BiH neki ljudi više ne razmišljaju o presudi 'Sejdić-Finci', već o rješanju "takozvanog predmata Čović".

"Stvari su veoma jasne. Danas sam još jednom uputio službeni poziv Čoviću da sazove nastavak 24. sjednice Zajedničkog kolegija. Niko na svijetu ni u jednom parlamentu do sada to nije radio, da kada mu se ne sviđa neki zaključak da ga ne stavi na glasanje. Nisam insistirao na tome da zaključak mora biti usvojen, ali Čović je bio dužen da ga stavi na glasanje. Ovako je očigledno da je ušao u prostor ozbiljnog kršenja poslovnika oba doma", kaže Bećirović.

Više je nego jasno da se radi o presedanu koji niko do sada nije napravio, kaže Bećirović i smatra da Čović ne želi nastaviti sjednicu jer bi bio prinuđen da se izjasni o njegovom zaključku.