BiH
0

Bećarević: Do Nove godine neće biti povećanja cijena gasa, snabdijevanje stabilno

FENA
U Vladi Federacije BiH održan je sastanak o aktuelnoj problematici u gasnom sektoru uoči početka sezone grijanja.

Osim premijera FBiH Nedžada Brankovića razgovorima su prisustvovali federalni ministri za trgovinu, odnosno energiju, rudarstvo i industriju Desnica Radivojević i Vahid Hećo, ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Abid Jusić i direktori BH Gasa i Sarajevo Gasa Almir Bećarević i Salih Selmanović, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Prema riječima premijera Brankovića, ovaj i slični sastanci u Vladi FBiH održavaju se s radi strateškog planiranja razvoja i sticanja uvida u trenutno stanje u raznim sektorima i granama privrede.

"Uoči sezone grijanja danas se razgovaralo o tome hoće li snabdijevanje prirodnim gasom biti stabilno i da li će doći do poskupljenja. Ukazujući na nepovoljna kretanja cijena nafte na svjetskom tržištu, koje ovih dana dostižu rekordne veličine, što će se svakako odraziti i na cijene gasa u dogledno vrijeme, direktor BH Gasa Almir Bećarević rekao je da do Nove godine neće doći do povećanja cijena gasa te da će snabdijevanje biti stabilno,"saopćeno je.

Uz te dobre vijesti za Sarajevo, koje se uglavnom grije na gas, upozoravajuća je, ipak, situacija u Toplanama bez čije sanacije čitav sistem može doći u pitanje.

"Zbog toga je neophodno da se ovim problemom, osim Vlade Kantona Sarajevo, aktivno pozabave i gradske općine i druge strukture", zaključeno je na ovom sastanku uz dogovor da do početka sezone grijanja bude održano još sastanaka o toj temi.