Gorka istina
77

BBC o suđenju Dodiku: Redovno najavljuje secesiju, a nema podršku ni Srbije

A. L.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Ugledni BBC posvetio je danas tekst o ročištu koje je održano Miloradu Dodiku pred Sudom Bosne i Hercegovine.
U tekstu se navodi kako Dodik odbacuje autoritet visokog predstavnika Christiana Schmidta i da je zbog toga došao pred Sud BiH.

Pored razloga zašto je optužen i zašto je današnje ročište odgođeno, BBC naglašava da bi Dodik, ako bude proglašen krivim, mogao dobiti zatvorsku kaznu do pet godina i zabranu bavljenja politikom.

Podsjetili su i na to da je Dodik jedne prilike zabranio Schmidtu ulazak u entitet RS, ali da je ovaj svega par dana kasnije došao u Srebrenicu.

Dalje navode da je "primamljivo vidjeti ovo kao uvod u secesiju Republike Srpske".

"I zaista, Dodik redovno sugeriše da bi mogao proglasiti nezavisnost ovog regiona. On je tokom vikenda rekao da, ako Donald Trump bude ponovo izabran za predsednika SAD sljedeće godine, neće oklijevati da to učini. Tokom predsjedavanja Joea Bidena, SAD su mu uvele sankcije zbog prijetnji povlačenjem iz institucija BiH, a Dodik je izrazio nadu da će se Trump vratiti na vlast", piše BBC.

Objašnjavaju da Dodik nema međunarodno podršku za secesiju, "čak ni od susjedne Srbije".

"Smatra se saveznikom Rusije, koja je, zajedno sa Kinom, odbila da prizna Christiana Schmidta kao međunarodnog izaslanika. Schmidt je upozorio da je zapadni Balkan postao 'potencijalno područje za rusku intervenciju', otkako je Rusija započela svoj rat u Ukrajini. Međutim, on vjeruje da lider bosanskih Srba ima vrlo malo prostora da 'uradi nešto strateško'. 'Jedino što može da uradi je da pravi probleme, kad god to žele u Moskvi', rekao je nedavno za austrijski list. Mnogi sumnjaju da je istinska motivacija Milorada Dodika da održi osjećaj krize u RS i produži svoj dugi staž na vlasti iskorištavanjem strahova birača", zaključili su iz BBC-a.