Zaštićeni svjedok
0

"Batko me pretukao, opljačkao i prijetio mi bajonetom"

Sarajevo-x.com
Veselin Vlahović Batko
Veselin Vlahović Batko
Prvi svjedok Državnog tužilaštva na suđenju Veselinu Vlahoviću kazao je da ga je optuženi u maju 1992. godine pretukao, opljačkao i prijetio mu bajonetom.

Na suđenju za zločine u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići, zaštićeni svjedok pod pseudonimom S35 rekao je da je u maju 1992. godine u njegov stan došao Veselin Vlahović zvani Batko – kojeg je poznavao od ranije – u pratnji dvojice vojnika.

“Pitao me kako se zovem i onda me povukao nazad. Taj prvi udarac je bio strašan za mene. Udario me krošeom i umjetne zube mi je izbacio, a ja sam se borio da dišem. Tražio je pare po kući i kad nije našao, onda mi je prišao i udario puškom, a ja sam pao dole i tada je uslijedilo najgore – udarci nogama”, prisjetio se svjedok.

Prema riječima svjedoka S35, nakon što su ga premlatili Vlahović i dvojica vojnika, odveli su ga skupa sa suprugom na Vrace. Svjedok je kazao da mu je Vlahović prislonio nož-bajonet na vrat i rekao da će ga ubiti ako mu ne da tri hiljade maraka.

“Dole kad smo sišli rekao mi je ‘nije trica, već petica’, a ja sam i na to pristao. Kada smo došli do stana, dao sam mu 14 hiljada tadašnjih njemačkih maraka i sav nakit koji sam imao. On mi je rekao da ništa o tome ne smijem pričati i da će pare ići za neku armju”, dodao je S35.

Tužilaštvo BiH tereti Vlahovića da je od maja do augusta 1992. godine na području Grbavice, Vraca i Kovačića ubio i sudjelovao u ubistvu više od 30 osoba, kao i da je sam ili u grupi s drugim naoružanim osobama, zlostavljao, premlaćivao i oduzimao novac i vrijednosti od građana hrvatske i bošnjačke nacionalnosti.

Vlahović je uhapšen u Španiji u martu prošle godine, a pravosudnim organima BiH je izručen pet mjeseci kasnije.

S35 je tokom svjedočenja kazao je da je prije “incidenta sa Batkom” u aprilu 1992. godine na Grbavici bio “pod stalnom prismotrom komšija srpske nacionalnosti”, te da mu je ograničavana sloboda kretanja.

“Taj period aprila 1992. godine imao sam osjećaj da smo mi ustvari tamo živjeli kao taoci koji ne smiju napuštati mjesto boravka”, prisjetio se S35.

Nekoliko dana nakon što ga je Batko posjetio, kako je rekao zaštićeni svjedok, u stan na Grbavici su mu došli “srpski vojnici”, koji su ga “uhapsili i odveli u zatvor ‘Kula’” u Istočnom Sarajevu.

“Tamo sam ostao 39 dana u zatočenju, nakon čega je bila razmjena”, rekao je svjedok, dodavši da je tokom zatočenja izgubio oko 25 kilograma.

Radivoje Lazarević, Vlahovićev branilac, u sklopu unakrsnog ispitivanja kazao je da svjedok “dao brojne izjave” u kojima postoje velike razlike, na šta je zaštićeni svjedok rekao da je “zbog pretrpljene ratne traume primoran piti jake sedative koji utiču na pamćenje”.

“Nemojte se vi oslanjati na moje pamćenje”, rekao je S35.

Naredno ročište, kada će Državno tužilaštvo saslušati još jednog zaštićenog svjedoka, zakazano je za četvrtak, 26. maj ove godine.