Suđenje Veselinu Vlahoviću
0

Batko je nakon ubistva srpskog vojnika odveo nekoliko komšija

FENA
Veselin Vlahović Batko
Veselin Vlahović Batko
U nastavku suđenja za zločine počinjene u sarajevskim naseljima Grbavica, Kovačići i Vrace 1992. u slučaju Veselin Vlahović (Batko), svjedoci Tužilaštva BiH ispričali su da je nakon ubistva jednog srpskog vojnika na Grbavici optuženi Veselin Vlahović s vojnicima odveo nekoliko komšija koji se nisu vratili.

Svjedok Muhamed Kalota je 1992. na Grbavici živio s nepokretnom majkom i sjetio se da su komšije iz zgrade, koja je imala pet ulaza, dijelili jedan podrum, te da su srpski vojnici često upadali bez najave.

"Jedan dan je bilo pucanja. Čuo sam da je srpski vojnik ubijen u podrumu, a nakon par dana su ga četvorica komšija odnijela negdje", rekao je svjedok.

Dva dana nakon tog događaja rečeno im je da će doći da ispituju u vezi s ubistvom srpskog vojnika i, kako je svjedok kazao, došao je optuženi Batko.

"Došao je kod nas u stan i tražio lične karte, a potom mi naredio da otključam stan od Miroslava Babića, gdje su on i još jedan kopali i tražili nešto. Kada sam rekao da je taj komšija Srbin, Batko me udario i otjerao u stan", ispričao je Kalota.

Prema njegovom iskazu, nakon toga su Batko i još jedan vojnik iz ulaza odveli komšije Mustafu Zelea, Zvonka Bodulovića, Hajrudina i Sabahu Hasanovića, kojima se gubi svaki trag, kao i Zdravka Perišića, koji se kasnije priključio Vojsci Republike Srpske (VRS).

Svjedok Ibrahim Zele, čiji otac je u junu 1992. odveden u grupi s drugim komšijama, kazao je Sudskom vijeću kako je od majke saznao mogući razlog odvođenja oca i komšija.

"Nakon ubistva srpskog vojnika, moj otac i trojica komšija su odnijeli mrtvo tijelo na ugao ulice na Grbavici i predali ga nekome, ali oni nisu ubili tog čovjeka", naveo je svjedok i dodao kako je, prema priči njegove majke, koja danas nije živa, saznao da su Batko i vojnici koji su došli po komšije imali na papiru njihova imena.

Svjedok Zele je rekao kako je njegova majka saznala i to da je otac maltretiran u zgradi "Digitron Buje" te da su sva tijela, osim tijela njegovog oca, nađena, i to na različitim lokacijama u okolini Sarajeva.

Ovaj svjedok je ustvrdio da je, posredstvom kćerke ubijenih Hasanovića koja je angažovala detektivsku agenciju "CIPOS 007" kako bi otkrili načina ubistva njenih roditelja, i on dobio izvještaj u kojem stoje detalji.

"Likvidirani su svi na Vracama, a tu su, pored Batka, bili i Zoran Bakić zvani Krompir i Trišo Zinunović, a svi su bili pripadnici ‘Belih anđela’", kazao je svjedok.

Tužilaštvo BiH tereti Vlahovića za ubistva, silovanja, zlostavljanja, pljačku, nestanke i druga nečovječna djela počinjena 1992. nad civilima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići.

Svjedokinja Eldina Korać je rekla da je od komšija saznala da joj je muž odveden i pretučen u "Digitron Buje" te da su Batko i njegovi ljudi učestvovali u tome.

"Čula sam da je bio toliko pretučen da nije znao za sebe, te su ga nakon toga odveli negdje kamionom, odakle mu se gubi svaki trag", kazala je Korać, ističući da je pokušavala doznati gdje joj je muž ali nije uspjela.

Korać je rekla da nikad neće zaboraviti suze djece i riječi "mama, traži nam tatu". Muž joj je pronađen 1997. u grobnici u Visokom, prenosi BIRN - Justice Report.

Naredno suđenje je zakazano za 19. april.