BiH
0

Barroso: Balkan mora postati dijelom EU

FENA
Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso smatra da Evropska unija mora za nekoliko godina primiti u svoje članstvo i balkanske države.

Barroso je izjavio kako vjeruje da EU ima kapacitet i resurse za prijem tih država, te je dodao kako proširenje na Bosnu i Hercegovinu, Albaniju, Srbiju i Crnu Goru predstavlja test za političko vodstvo Unije.

Predsjednik Evropske komisije je dodao da balkanske države, naravno, moraju ispuniti određene uvjete, javlja agencija dpa.

"Vjerujem da EU u svakom slučaju ima kapacitet i resurse da integrira i balkanske države", izjavio je Barroso.

Proširenje i na Albaniju, BiH, Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju predstavlja istinski politički test za lidere EU. Unija u tom smislu ima historijsku odgovornost, smatra Barroso.

On se pita da li ova organizaciji čini sve što može kako bi se te države integrirale u zajedničku evropsku porodicu, ili je na djelu prihvatanje toga da Balkan ostane evropska crna rupa. Predsjednik Evropske komisije upozorava da ako se ne ostvari integracija, Balkanu prijete novi ratovi, te teški problemi s krijumčarima i trgovinom ljudima.

Razlog je to zbog kojeg Barroso traži da evropski političari do kraja ove godine definiraju proces proširenja Unije. Beskonačna interna debata o tome pitanju je demotivirajuća za države kandidate.

Evropska unije je inače obećala balkanskim državama mogućnost ulaska u organizaciju ukoliko provedu određene reforme i sarađuju s Haškim sudom. Predviđeno je da 2007. nove članice unije postanu Rumunija i Bugarska, a u toku su pregovori i s Hrvatskom, Makedonijom i Turskom.

Barroso ipak ističe kako prije 2009. godine ne treba očekivati da će bilo koja država postati nova članica. On se nada da će do tada biti prevaziđena i ustavna kriza unutar same Unije.

Što se ulaska balkanskih država tiče, Barroso ističe: "Moramo to uraditi, i zato što to moramo, moramo se dogovoriti i oko novog ustava."

Više članica EU, među kojima su najglasnije Francuska i Holandija, zagovara da se povede rasprava o tome da li je iscrpljena mogućnost daljnjeg proširenja Unije.

Barroso je od vlada 25 država članica zatražio da u predvečerje obilježavanja 50. godišnjice ove organizacije, koje se obilježava marta naredne godine, potvrde privrženost ideji ujedinjene Evrope.

On je rekao da lideri evropskih država moraju sebe vidjeti i kao evropske političare, te da evropska integracije ne može biti stvar kojom se bave samo Evropska komisija i Evropski parlament.