Nova odluka vlasti
7

Banjalučki taksisti morat će čekati putnika najmanje pet minuta, obavezan aparat za gašenje požara

Piše: M. N.
Zastupnici Skupštine Grada Banja Luka na sljedećoj sjednici trebali bi usvojiti Odluku o taksi prijevozu koja uređuje ovu oblast. Broj taksista u gradu će biti tačno određen, a ovu djelatnost će moći obavljati samo taksi prijevoznici koji budu registrovani i imaju sjedište u ovom gradu.

Uslugu taksi prijevoza moći će vršiti društvo i preduzeće koje ima u vlasništvu ili na lizingu najmanje jedno putničko motorno vozilo koje ispunjava uvjete iz odluke. Na vozilu će morati biti jasno istaknut znak s oznakom "taxi" napisan žutim slovima, koji svijetli i gasi se prilikom paljenja taksimetra, naljepnicu koja sadrži grb Grada Banja Luka, oznaku TAXI, evidencioni broj i naznaku roka važenja te TA table.

U svakom vozilu mora biti postavljen cjenovnik na vidnom mjestu te ispravan i servisiran aparat za gašenje požara s potvrdom o ispravnosti, postavljen na vidno mjesto tako da ga taksi vozač i putnik mogu upotrijebiti bez izlaska iz vozila.

Kada je riječ o štandovima, ukoliko nadležne saobraćajne inspekcije utvrde u vremenu kontrole od 6:00 do 24:00 da taksi udruženje ili privredno društvo ili druga pravna osoba, u roku od 10 dana u pet navrata, u pet različitih dana po sat vremena ne koristi ranije dodijeljeno taksi stajalište, to taksi stajalište će moći koristiti svi poduzetnici, taksi udruženja, privredna društva ili druge pravne osobe koje su registrovane za taksi prijevoz.

Odlukom je propisano da je taksista dužan čekati putnika najmanje pet minuta te da prilikom poziva taksi službe operateri ne smiju pitati za konačnu destinaciju na koju putnik želi ići.

Taksi službe dužne su u noćnom terminu imati u radu najmanje 15 posto od ukupnog broja vozila.

Kazne za kršenje odredbi kreću se od 100 KM do 1.000 KM.