BiH
12

Banjalučka Julija uskoro u novom ruhu

Piše: T. Č.
U okviru strategije razvoja turizma Banja Luke za ovu godinu, Turistička organizacija grada će posebnu pažnju posvetiti spomeniku Safikadi, djevojci koja se prema predanju ubila zbog neostvarene ljubavi, obzirom da je jedna od najinteresantnijih i najvećih banjalučkih znamenitosti trenutno obilježena neuglednim grobom.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Pokrenut ćemo projekat pod nazivom 'Hram ljubavi - Safikada' kojim je predviđeno stvaranje uslova za nesmetanu posjetu većih grupa ljudi na lokaciju banjalučke legende kao i kreiranje i instalacija popratnih komercijalnih sadržaja poput trgovina suvenira, štampanog materijala i svijeća, katanaca za ljubav i sl'', pojašnjava Ostoja Barašanin, direktor Turističke organizacije Banja Luka.

Trenutno je urađen idejni projekat "Hram ljubavi - Safikada", definisane su glavne aktivnosti, trajanje i dinamika projekta, potencijalni izvori finansiranja, korisnici projekta, implementatori, procjenjena vrijednost projekta kao i očekivani rezultati.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Prema riječima Barašanina ovakav jedan projekat je neophodan jer Safikadin grob predstavlja direktnu poveznicu između tvrđave Kastel, kao najznačajnijeg turističkog motiva Grada i Otomanskog perioda, te predstavlja nezaobilazno mjesto koje turisti pojećuju u toku svog boravka u Banjoj Luci.

''Safikadin grob nalazi se na putu između Kastela i džamije Ferhadije i posjećuju ga svi koji borave u Banjoj Luci bez obzira da li se radi o organizovanim grupama koji vrše razgledanje grada sa turističkim vodičem ili su u pitanju individualne, samostalne ture razgledanja grada'', kaže Barašanin i dodaje da je upravo Turistička organizacija u prethodnim godinama inicirala postavljanje mramornih ploča na kojima se može vidjeti Safikadino lice i pročitati legenda na četiri jezika.

A legenda kao svaka legenda ima više verzija. Po jednoj lijepa Safikaduna ili Safikada, bila je zaljubljena u naočitog askera vezirske vojske, što ovu legendu smješta u 16., 17., ili 18. vijek.

Drugi izvori opet kazuju da se zagledala u austrijskog vojnika, zaljubila se, a kako takva ljubav nije naišla na odobravanje njenih roditelja, "zagrlila" je top i stradala. Da je ljubav bila velika i obostrana, kazuje i to da je nakon njene smrti i austrijski vojnik je izvršio samoubistvo.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Safikadin grob vremenom postaje ljubavno svetilište. Na njemu mnoge mlade djevojke svakodnevno, a najčešće četvrtkom i ponedjeljkom, bez obzira na vjersku pripadnost, u predvečerje, ljeti i zimi, zapale svijeću za sreću u ljubavi. Poneko zapali svijeću i za uspjeh bilo kakvog poduhvata koji nema veze sa ljubavi.