BiH
0

Banja Luka: Toplana završila sezonu grijanja, ostaje finansijski kolaps

FENA
Grijna sezona u Banjoj Luci danas je zvanično završena.

Međutim, ukoliko tri dana uzastopno temperatura bude ispod 12 stepeni, "Toplana“ će isporučivati toplotnu energiju, ali ne duže od 1. maja, kada počinju ispuštanje vode iz sistema i redovan godišnji remont.

Iz "Toplane“ napominju da će, u periodu između dvije grijne sezone, učiniti maksimalne napore da, u skladu s finansijskim mogućnostima, otklone sve kvarove zbog kojih je prethodnih mjeseci bilo problema u isporuci toplotne energije.

Ovo preduzeće je odavno u potpunom finansijskom kolapsu.

Naime, "Toplana“ kontinuirano ostvaruje značajne gubitke, koji su na kraju prošle godine dostigli 53 miliona, čime je gubitak iznad visine kapitala iskazan u iznosu 9.313.430 KM.

Tekuća imovina je na nivou dvije trećine kratkoročnih obaveza, čime je ugrožena i tekuća likvidnost.

Prihodi od prodaje učinaka već drugu godinu za redom ne pokrivaju ni direktne troškove materijala, pa sve navedeno dovodi do zaključka da je ugroženo načelo stalnosti poslovanja "Toplane“, ukazano je i u revizorskom izvještaju o radu ovog preduzeća.

Također, utvrđeno je da se zastarjela neutužena potraživanja isknjižavaju direktnom metodom.

Popisna komisija je predložila direktan otpis zastarjelih neutuženih potraživanja u iznosu 10.323.958 KM, koja su u cijelosti indirektno otpisana.