BiH
171

Banja Luka: Ratne zastave i himna RS na proslavi godišnjice Vojske RS i Trećeg puka

Piše: M.R.
Izložene ratne zastave RS (Foto: M. Radanović/Klix.ba)
Dan Vojske Republike Srpske (VRS) i Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) svečano je obilježen danas u Banjoj Luci.

Uslov da se mnogi zvaničnici RS-a pojave na današnjoj ceremoniji obilježavanja dana Vojske RS bio je da se na svečanosti intonira i himna bh. entiteta Republike Srpske. Izložene su i ratne zastave, a slučajno ili ne državna zastava BiH postavljena je naopako!

"Uslov da se ovdje pojavimo bilo je intoniranje himne RS-a. Srpska je dio Ustavnog poretka u BiH i ima pravo na zastavu, na himnu i ne vidim nikakav problem u tome“, kazao je predsjednik RS-a Milorad Dodik.

Član Predsjedništva BiH iz RS-a, Nebojša Radmanović, rekao je da je "normalno da himna entiteta koji njeguje svoju tradiciju bude danas izvedena".

Inače, na ceremoniji je poručeno da je Vojska RS ostvarila svoj cilj, a to je, kako je kazano, sloboda.

"Republika Srpska ima jasnu motivaciju, a to je sloboda. Vojska je ovaj cilj ostvarila i mi to danas slavimo. Nije dovoljno samo prisjetiti se prethodnih stradanja već treba nastaviti sa očuvanjem slobode. Mir nam danas treba najviše, jer samo on omogućava da se ispune ciljevi mnogih koji su ginuli za ovu zemlju, a to je njeno jačanje i njena stabilnost“, izjavio je Dodik.

Vojska RS-a osnovana je prije 22. godine, 12. maja 1992. godine, s ciljem da, kako je istaknuto, zaštiti srpski narod.

"Mnogo je boraca koji su dali svoje živote za RS. Narod i RS nikada neće zaboraviti poginule, zarobljene i nestale borce i njihove porodice, jer narod koji zaboravlja one koji su ga branili kada im je bilo najteže, osuđen je na propast i istorijski nestanak“, rekao je član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, Nebojša Radmanović.

Vojska RS, čulo se u Banjoj Luci, odbranila je i stabilizovala RS i "ostvarila uslove za mirovno pregovaranje u Daytonu".

"Veoma odlučno danas stojimo ovdje u odbrani Daytonskog mirovnog sporazuma, da gradimo RS u okviru nadležnosti koje imamo u Ustavu BiH i Daytonskog mirovnog sporazuma. Ne prihvatamo bilo kakav oblik prenosa nadležnosti koji bi bio na štetu RS-a", izjavio je predsjednik Milorad Dodik.

On je naglasio da politika RS-a nije usmjerena na omalovažavanje i negaciju drugih, te da RS samo želi afirmaciju njenih tekovina i prava.

"Želimo da se poštuje naša tradicija, a i mi želimo da poštujemo druge i drugačije", rekao je Dodik.