Roditelji ogorčeni
322

Banja Luka: Nastavnici primoravaju učenike da idu u McDonalds?

Klix.ba
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Roditelji učenika OŠ Ivo Andrić u Banjoj Luci tvrde da učitelji i nastavnici njihovu djecu primoravaju da idu u McDonalds i da za taj "izlet" ponesu po pet KM.

Otac jednog osnovca četvrtog razreda kaže da su se on i ostali roditelji pobunili protiv takvog zahtjeva. On priča kako su učitelji potom odlučili da u restoran ovog svjetskog lanca brze hrane djecu ne vode kolektivno, ali i da su ih šokirali nalogom djeci da samostalno posjete restoran i o njemu napišu sastav koji će biti ocjenjivan, piše Press RS.

"Prije desetak dana moje dijete je došlo iz škole i reklo da je učiteljica poručila da će ići na izlet u McDonalds i da za obrok trebaju ponijeti po pet maraka. Ostao sam bez teksta jer smatram da škola nema pravo da djeci nameće posjete nekakvim restoranima i još da zahtijevaju da svako dijete ponese pare. To je priličan izdatak za većinu roditelja. Rekao sam djetetu da prenese učiteljici da neće ići, što je, kako se ispostavilo, učinila i većina drugih roditelja", kaže ovaj roditelj.

Poslije nekoliko dana, nastavlja on, njegovo dijete je iz škole došlo sa novim, još apsurdnijim zahtjevom. "Djeci je rečeno da se u McDonalds neće ići kolektivno, nego će ići kako i kada žele, ali da su obavezni napisati sastav o ovom restoranu, koji će biti ocjenjivan. Nije mi jasno šta je to tako posebno u McDonaldsu da on mora biti posjećen i da o njemu mora biti napisan i sastav", priča ovaj roditelj.

On dodaje da je zbog toga htio otići do učiteljice, ali da se plaši da bi ga etiketirali kao bundžiju i da bi zbog toga njegovo dijete moglo imati problema u školi. Otac učenika sedmog razreda OŠ Ivo Andrić potvrdio je da je njegovo dijete već bilo na "izletu" u McDonaldsu. "Učenicima je rečeno da će tog dana najprije posjetiti muzej, a poslije toga i McDonalds i da ponesu pare za obrok. Pristao sam samo da dijete ne bi bilo izuzetak, ali smatram da ovakvo ponašanje nije uredu. Razumijem da djeca trebaju ići na prave izlete, u muzeje, pozorišta, kino i slično, međutim, van pameti je da ih kolektivno vode po restoranima", naglašava ovaj sagovornik.

U OŠ Ivo Andrić tvrde da u školi nikada nije donesena odluka o obaveznom odlasku u McDonalds, a još manje o pisanju sastava o posjeti ovom restoranu. Direktorica Željka Opačić kaže da se izleti planiraju godišnjim programima. Ona naglašava da izlet u McDonalds ni u kojoj varijanti nije planiran.

"Međutim, pojedini učenici, bez obzira na upozorenja uprave škole i nastavnika da tokom velikog odmora ostanu u školskom dvorištu, odlaze u McDonalds. Njima upravo roditelji daju novac za to, a bune se protiv navodnog kolektivnog odlaska u ovaj restoran, od kojeg ionako nema ništa. Tačno je da su učenici sedmog razreda išli u muzej, a ako su toga dana i svraćali u McDonalds, to su uradili usput i svojom voljom. Provjerit ću još sa učiteljicama da nije možda došlo do nekog nesporazuma, ali ja zaista ne znam ni za kakav izlet ovakve vrste", naglašava Opačićeva.

U Ministarstvu prosvjete RS kažu da su od rukovodstva OŠ Ivo Andrić zatražili da danas sazove roditeljski sastanak, kako bi se provjerile tvrdnje roditelja.