BiH
0

Banja Luka domaćin humanitaraca iz pet gradova

FENA
Gradska organizacija Crvenog krsta Banja Luka domaćin je susreta humanitaraca Beograda, Novog Sada, Skoplja, Osijeka i Tuzle.

Osnovni cilj sastanka organizacija Crvenog krsta je razmjena iskustava, unapređenje metodologije i sadržaja rada, te praćenje savremenih evropskih trendova razvoja i djelovanja u ovoj oblasti.

Humanitarce je u petak, prvog dana susreta spomenutih gradova prijatelja, primio i zamjenik gradonačelnika Banje Luke Jasmin Komić, te uime grada podržao takav vid saradnje od koje korist imaju prvenstveno građani.

Miroslav Vesić, sekretar Gradske organizacije Crvenog krsta Banja Luka rekao je da se radni dio susreta održava u subotu (danas) kada će humanitarci govoriti o iskustvima u svojim sredinama kroz različite tematske sadržaje.

Razmatrat će se teme: "Prva pomoć u funkciji promocije humanih vrijednosti-pretpostavka za samoodrživi razvoj", "Stop trgovini ljudima", "Briga o romskoj populaciji-dječiji vrtići", "Dobrovoljno davalaštvo krvi" i "Djelovanje Crvenog križa u uslovima višestranačke parlamentarne demokratije".

Vesić je rekao da će biti donesena i platforma sa zaključcima, na osnovu kojih će ubuduće djelovati učesnici susreta.