Tim Judah
0

"Balkan nije tema u Britaniji i nema promjena politike prema BiH"

SRNA
Nick Clegg i David Cameron (Foto: AP)
Nick Clegg i David Cameron (Foto: AP)
Britanski ekspert za Balkan Tim Judah smatra da nova vlada u Velikoj Britaniji kratkoročno neće donijeti promjene u politici prema BiH. "Balkan nije tema u Velikoj Britaniji", rekao je Srni Judah i istakao da su novim britanskim vlastima bliski Arminka Helić i Ed Luelin, oboje na neki način vezani za BiH. On je precizirao da je Helićeva, inače porijeklom iz BiH, bila vođa Izbornog štaba Vilijama Hejga koji je od danas britanski ministar inostranih poslova.

"Druga važna ličnost je Ed Luelin, šef izbornog štaba Davida Camerona, koji je niz godina bio u OHR-u u Sarajevu. Bio je šef kabineta tadašnjeg visokog predstavnika Paddyja Ashdowna", kaže Judah.

Britanski premijer Gordon Brown sinoć je službeno predao ostavku britanskoj kraljici i preporučio da novi premijer postane Devid Cameron.

Konzervativna partija Davida Camerona je na izborima u četvrtak, 6. maja, osvojila najviše mjesta u britanskom parlamentu, ali nedovoljno da sama formira većinu.

Nakon prebrojavanja glasačkih listića sa 607 od 650 biračkih mjesta Konzervativna partija osvojila je 288 mjesta u parlamentu, odnosno 36,2 odsto glasova, dok je Laburistička partija Gordona Brauna osvojila 29 odsto glasova odnosno 241 mjesto, a Liberalnodemokratska partija Nicka Clegga 51 mjesto odnosno 22,9 odsto glasova.

Prema pravilima, u slučaju da nijedna stranka nema apsolutnu većinu u parlamentu, laburisti bi prvi dobili mandat za sastav vlade, jer šansu za formiranje vlade ne dobija najprije ona stranka koja je osvojila najveći broj poslaničkih mjesta, već ona koja je bila na vlasti u trenutku raspisivanja izbora.