BiH
24

Bakiru Dautbašiću i Bilseni Šahman određen jednomjesečni pritvor

Piše: S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sud BiH donio je odluku o jednomjesečnom pritvoru za Bakira Dautbašića, sekretara Ministarstva sigurnosti BiH, i njegovu saradnicu Bilsenu Šahman, koji su uhapšeni po nalogu Tužilaštva BiH.

Odlučujući o prijedlogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za određivanje pritvora, Sud Bosne i Hercegovine je donio rješenje kojim je prijedlog usvojen te je osumnjičenima Bakiru Dautbašiću i Bilseni Šahman određen jednomjesečni pritvor. Pritvor prema ovom rješenju može trajati do 11. februara 2016. godine ili do nove odluke Suda.

Sud je uvidom u podneseni dokazni materijal utvrdio da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili krivično djelo za koje se terete, te im je odredio pritvor zbog postojanja osnovane sumnje da će osumnjičeni, boravkom na slobodi, uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak, te naročitih okolnosti koje ukazuju da će ometati krivični postupak uticajem na svjedoke ili saučesnike, kao i postojanja naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će ponoviti krivično djelo.

Bakir Dautbašić i Bilsena Šahman su osumnjičeni da su počinili krivično djelo ometanje rada pravosuđa iz člana 241. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Njih dvoje su osumnjičeni za ometanje istrage u krivičnom postupku protiv Nasera Keljmendija.

Tužilaštvo BiH je na jučerašnjem ročištu navelo da su osumnjičeni prijetili i vršili druge pritiske na Azru Sarić kako bi ona promijenila iskaz u smislu da zaštiti Fahrudina Radončića i Nasera Keljmendija, a vezano za ubistvo Ramiza Delalića. Azra Sarić je bivša djevojka Ramiza Delalića.