BiH
180

Bakira Hasečić: Danas mi je jedan od sretnijih dana od '92. naovamo

FENA
Bakira Hasečić
Bakira Hasečić
Meni je danas jedan od sretnijih dana od 1992. godine. Teško je kad 22 godine žrtve svakodnevno susreću ubojice, izjavila je za Agenciju Fena Višegrađanka Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja "Žene - žrtve rata" povodom vijesti o hapšenju više osoba, osumnjičenih za ratni zločin u Štrpcima i Višegradu.

"Jedan od uhapšenih je Luka Dragičević. Poznajem ga otprije rata, kada je bio vojno lice, a po izbijanju rata se pretvorio u zvijer", kaže Hasečić.

Dodaje da je uhapšen i Boban Inđić, jedan od egzekutora u zločinu u Štrpcima, a Branislav Savović Brane još se krije u Srbiji.

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine jutros je saopćeno da su istodobno na području BiH i Srbije uhapšene osobe osumnjičene za ratni zločin počinjen u Štrpcima i Višegradu, kada je iz voza na relaciji Beograd - Bar oteto i kasnije na području BiH ubijeno najmanje 20 žrtava, državljana Srbije i Crne Gore bošnjačke nacionalnosti, jedna osoba hrvatske nacionalnosti i jedna afroazijskog porijekla.

Osumnjičeni će danas biti proslijeđeni tužiteljima koji će ih ispitati te donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora.

Tužilaštvo BiH i Tužilaštvo za ratne zločine Srbije u ovom predmetu su formirali zajednički istražni tim koji je oko godinu dana, intenzivno na području BiH i Srbije, u suradnji s policijskim agencijama dviju država, prikupljao dokaze o počiniteljima ovog stravičnog zločina koji je bio neriješen 19 godina.

Detaljnom i temeljitom istragom prikupljeni su dokazi o počiniteljima, a tužitelji iz Sarajeva i Beograda, koji vode predmet, u stalnom su kontaktu od početka akcije hapšenja u ranim jutarnjim satima.

Među osumnjičenima ima visokorangiranih vojnih dužnosnika Vojske Republike Srpske, kao i izravnih izvršitelja koji su sudjelovali u surovim mučenjima i kasnijim egzekucijama žrtava, bačenih nakon ubistava u Drinu, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.