BiH
5

Bakir Izetbegović: Želimo napraviti uspješnu priču u Srebrenici

Anadolija
Cilj današnje posjete Srebrenici i sastanka sa privrednicima je pomoći održivi povratak i ostanak u Srebrenici i širem okruženju u regiji Podrinja, kroz iniciranje i podržavanje investicija koje će omogućiti nova zapošljavanja, rekao je danas član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, javlja reporter agencije Anadolija.

Na sastanku, kojem su pored Izetbegovića prisustvovali i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović, direktori Turkish Ziraat Banke u BiH Ali Riza Akbas i BBI Banke Amer Bukvić, koordinator TIKA-e za BiH Zulkuf Oruc, te privrednici iz FBiH, razgovarano je i o olakšicama pri predaji zahtjeva za kredit koji je Republika Turska odobrila za pomoć povratnicima.

Izetbegović je istakao kako će i dvije banke u narednih pola, to jest godinu dana, otvoriti poslovnice u Srebrenici i Bratuncu, što će doprinijeti lakšem pristupu informacijama o kreditu.

"Današnji sastanak je bio u svrhu konkretizacije mogućnosti i ideja građana Srebrenice, mogućnosti ove općine, federalnog ministarstva, banaka, TIKA-e i da se od toga napravi uspješna priča za Srebrenicu i regiju. Ljudi imaju zemlju i htjeli bi da proizvode raznovrsne stvari. Danas su u sat i po razgovora mogli saznati kakvu sve podršku mogu dobiti", kazao je Izetbegović.

Načelnik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković ukazao je na važnost današnjeg sastanka, podsjećajući da Srebrenica ne želi "sadaku", već razvoj privrede.

"Pričali smo o izgradnji industrijske zone u Potočarima, gdje smo pri kraju izrade projekta, da se napravi nekoliko objekata koje će biti stimulans potencijalnim investitorima. Radit ćemo sa predsjednikom Izetbegovićem i TIKA-om na restauraciji i vraćaju Stare čaršije u Srebrenici. Tendencija sastanka sa privrednicima je proširenje privredne djelatnosti. U periodu kada vlada kriza u zemlji, u Srebrenici je od 2005. broj zaposlenosti porastao za više od osam posto", naglasio je Duraković.

U okviru posjete Srebrenici, delegacija je posjetila i prostorije privrednika koji egzistiraju u Srebrenici.