BiH
771

Hadžiomerović: Ovo je šansa koju nisam smio propustiti, pobijedit ću na izborima

Piše: E.S.H.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Ovo je šansa koju nisam smio propustio, bio bih neodgovoran prema svojoj djeci i BiH. Ja ću pobijediti ove izbore, svojim protukandidatima želim sreću, poručio je na danas održanoj press konferenciji kandidat SDP-a za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakir Hadžiomerović.

On je rekao da svi ljevičari u zemlji trebaju biti ujedinjeni i da trebaju ići naprijed.

"Mislim da je pravo vrijeme da se opredijelimo ili za destrukciju ove zemlje ili njenu integraciju. Mi ćemo u ovoj borbi pobijediti. Samo zajedno od ove zemlje možemo napraviti ono što želimo", pojasnio je Hadžiomerović.

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija je rekao da su željeli člana koji će po svom opredjeljenju biti ljevičar i koji će predstavljati novo lice SDP-a.

"Željeli smo čovjeka koji je dokazani borac protiv korupcije, patriota i u periodu prije i poslije rata, osoba koja predstavlja glas naroda i koji je član SDP-a. Željeli smo čovjeka koji živi Bosni u Hercegovini, osobu koja će predstavljati građane ove zemlje. Tražili smo osobu sa kojom možemo pokrenuti sve nas i smatrali smo da, kad nađemo takvog kandidata, da je to kandidat za člana Predsjedništva. Našli smo tog kandidata i to je Bakir Hadžiomerović", rekao je Lagumdžija.

Drugi kandidat SDP-a je Enes Suljkanović i to za predsjednika Republike Srpske (RS).

"Smatramo da Enes treba da nastavi ono što je radio i do sada, jer je dokazao da to radi kako treba", napomenuo je Predsjednik SDP-a. Podsjetio je da nakon Izbora slijede ozbiljni pregovori o budućnosti BiH, te da je zbog toga itekako važno da SDP ima člana iz reda bošnjačkog naroda.

"Važno nam je da imamo čovjeka koji će biti garant da u pregovorima o budućnosti ove zemlje ima više BiH, a prije svega da je uopće ima. Zbog toga nam je važno da iz SDP-a imamo čovjeka koji će predstavljati sve ono što treba da bude jedna nova Bosna i Hercegovina", dodao je Zlatko Lagumdžija.

Na kraju je napomenuo:

"Ovo nije izbor između SDP-a i HDZ-a, SDA, ovo je borba između ljevice i desnice na ovim prostorima. Sto godina nakon Prvog svjetskog rata otvara se nova šansa, zato ljevica mora biti ključni faktor za stolom na pregovorima o budućnosti BiH. Imali smo proces od dva mjeseca koliko je trajalo biranje kandidata. Htjelo smo da bude neko ko čuje glas naroda. Do kandidata smo došli na demokratski način", pojasnio je Lagumdžija.

Utvrđeno je da će kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH ponovno biti Bakir Izetbegović, aktuelni član kolektivnog šefa države i predsjedavajući Predsjedništva BiH, te novinar i urednik Bakir Hadžiomerović, Demokratske fronte dosadašnji čelnik nevladine koalicije Prvi mart Emir Suljagić, predsjednik BPS-a Sefer Halilović, a, kako je jutros najavljeno, kandidat će biti i predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić.

Osim njih ranije je utvrđeno da će kandidati za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH kao neovisni kandidati biti bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić, aktuelni potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo, te Adil Žigić i Halil Tuzlić.

Među hrvatskim članovima Predsjedništva BiH poznata su imena Martina Raguža, predsjednika HDZ-a 1990, Živka Budimira u ime Stranke pravde i povjerenja. Kandidat HDZ-a BiH najvjerovatnije bit će Dragan Čović.

Iz srpskog naroda poznato je da će kandidatkinja za članicu Predsjedništva BiH u ime saveza SNSD-DNS-SP biti aktuelna premijerka Željka Cvijanović. Kandidata treba da utvrdi i Savez za promjene u ime opozicije.