BiH
1

Bakić: Završeno primanje ponuda za izgradnju državnog zatvora

FENA
Rok za dostavljanje ponuda za izgradnju državnog zatvora istekao je danas u dvanaest sati. Na tender se prijavilo osam firmi, među kojima ima i domaćih i stranih ponuđača, kazala je Agenciji Fena portparol Ministarstva pravde BiH Marina Bakić.

Naglasila je da su uvjeti prijave bili jasni i transparentni jer je riječ o međunarodnom tenderu, raspisanom u skladu s uvjetima koje propisuje otvoreni postupak.

Po njenim riječima uslijedit će evaluacija ponuda i izbor najboljeg ponuđača.

"Objava tendera je uslijedila nakon što su za to stvoreni svi potrebni uslovi. Stvaranju uslova za početak glavnih radova prethodile su brojne aktivnosti na pripremi novog projekta i njegovoj reviziji. Završeni su obimni tehnički i građevinski pripremni radovi, uključujući izgradnju pristupnog puta i pripadajuće rasvjete, geomehanička ispitivanja i deminiranje terena, izradu testnih bunara, te brojne druge aktivnosti", kazala je Bakić.

Dodala je da se početak gradnje objekta očekuje najesen 2013. godine.

Bakić navodi da su finansijska sredstva za dovršetak ovog projekta u potpunosti osigurana. Projekt će najvećim djelom biti finansiran iz donatorskih i kreditnih, a dijelom i domaćih sredstava, s tim da će se kreditna sredstva koristiti isključivo po potrebi.

"Troškovi gradnje prema novom projektu procijenjeni su na 77 miliona KM, ali važno je naglasiti da se ne radi o porastu troškova. Novi projekat predviđa objekat duplo veće površine od objekta koji je ranije planiran, tako da se ne može govoriti o bilo kakvom poskupljenju. Površina je povećana jer evropski standardi zahtijevaju princip-jedan zatvorenik-jedna ćelija. Činjenica da će većina zatvorenika po 22 sata dnevno provoditi sami u ćeliji od 22 m², jasno govori da će ova savremena "kaznionica" u potpunosti služiti svrsi. Osim toga, u projekat su sada uključeni i troškovi gradnje pristupnog puta, izgradnja bezbjednosnih sistema visokog nivoa, normalizacije zatvorskog života, pojačanih mjera energetske efikasnosti, kao i drugi troškovi koji su nužni za izgradnju objekta", istaknula je Bakić.

Kada su u pitanju finansijska sredstva, dodaje da je važno istaći da je izgradnja ovog objekta prije svega dugoročna investicija i da je prije svega riječ o privrednom objektu od koga će najviše koristi imati lokalno stanovništvo.

"Budžet Opštine Istočna Ilidža je u prethodnom periodu značajno povećan na račun ove investicije, jer je ovoj opštini samo na ime renti i uređenja građevinskog zemljišta, do sada isplaćeno milion i po konvertibilnih maraka. Zadnja tranša prema I. Ilidži bila je na ime dobijanja građevinske dozvole i iznosi 48.000 konvertibilnih maraka - kazala je Bakić.

Osim toga u prethodnom periodu urađena je moderna saobraćajnica kroz naselje, široka šest metara, s pješačkom stazom i rasvjetom, od koje najveću korist ima lokalno stanovništvo.

"Sam objekat je prije svega privredni objekat koji će donijeti dugoročnu dobrobit stanovništvu, od zapošljavanja u samom objektu do angažovanja lokalnih firmi i preduzeća na njegovom opsluživanju. Koristi će imati i ugostiteljstvo, elektroprivreda i druga privredna preduzeća, advokatske kancelarije itd.", kazala je.

Navodi da se apsolutno ne može govoriti o kašnjenju jer se radilo na izradi potpuno novog projekta, i postavljanju novih rokova, a što je zahtijevala Razvojna banka Vijeća Evrope.

"Izrada novog projekta je bio uslov za dobijanje kredita Razvojne banke Vijeća Evrope. Njihova procjena je bila da treba uraditi novi projekat, potpuno usklađen s novim evropskim zatvorskim standardima, a sav taj posao opet je finansirala Evropska unija, tako da se ne može govoriti o gubitku vremena, a posebno ne o gubitku novca. Rad po novom projektu počeo je 2010. godine i od tada se sve aktivnosti provode po planiranim rokovima. Osim toga u prethodnom periodu urađeni su brojni pripremni radovi, kakve zahtijeva jedna kapitalna investicija, od obimnih tehničkih i građevinskih radova, uključujući već spomenutu izgradnju pristupnog puta i pripadajuće rasvjete, geomehanička ispitivanja i deminiranje terena, izradu testnih bunara, te brojne druge aktivnosti. Raspisan je i tender za vršenje nadzora nad izvođenjem radova", kazala je ona.

Po njenim riječima, ovo je prije svega dugoročna investicija od koristi za državu, ali i lokalno stanovništvo, a činjenica da se projekt najvećim djelom finansira iz donatorskih sredstava, jasno govori kolika je njena isplativost.

"Bosna i Hercegovina će dobiti najsavremeniju i najsigurniju zatvorsku ustanovu u odnosu na sve druge ustanove slične namjene u zemlji, ali i na Balkanu. Zemlje regiona već žele graditi zatvor po uzoru na naš projekat jer su njim u potpunosti zadovoljeni svi evropski zatvorski standardi", kazala je Bakić.

Kaže da će značajan dio sredstava biti utrošen na najnovije visokosigurnosne sisteme jer će u državnom zatvoru kaznu izdržavati najopasniji osuđenici i pritvorenici, ratni zločinci i drugi najteži prijestupnici u svim oblicima kriminala.

"Imat ćemo poseban blok za agresivne zatvorenike, a po potrebi će se obezbjeđivati sva potrebna ljekarska zaštita, bez napuštanja zatvorskog kruga", kazala je.

Podsjetila je da će objekt imati netopovršinu od oko 24.000 m2, a u njemu će kaznu izdržavati 348 osuđenika i pritvorenika Suda BiH. Smještanje najtežih osuđenika u ovaj zatvor rasteretit će kapacitete drugih kazneno popravnih institucija i omogućiti resocijalizaciju osoba osuđenih za lakše oblike kriminala.