BiH
17

Bajramović: Loptica je u dvorištu onih koji glume silu, moć i snagu

Piše: I. P.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Gotovo svi članovi Predsjedništva SSSBiH danas su razgovarali o aktivnostima vezanim za pregovore o usklađivanju Općeg kolektivnog ugovora sa Zakonom o radu koji je usvojen nedavno.

"Na sjednici je data puna podrška našem ekspertnom timu koji vodi pregovore o usklađivanju Ugovora sa Članom 182 Zakona o radu. Zaključili smo da se uputi poziv Vladi i Udruženju poslodavaca FBiH kako bi se u što kraćem roku ponovo odazvali. Sve vrijeme Sindikat upućuje pozive i zahtijeva da se pokrene cijela priča, a nakon pet pisama koja su upućena Vladi FBiH, njihova radna grupa se pojavila na pregovorima zajedno s Poslodavcima i Sindikatom, gdje su Poslodavci uputili zamjerku i rekli da u pregovorima ne žele Vladu", objasnio je Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

Upravo zbog toga je i održana sjednica gdje je zaključeno da bez Vlade SSSBiH ne može voditi pregovore o usklađivanju Općeg kolektivnog ugovora. Naime, Vlada je supotpisnik zajedno sa Sindikatom i Poslodavcima, i ukoliko će se on mijenjati, u tome moraju učestvovati svi partneri.

"Naš tim je Vladi i Poslodavcima uputio usklađenu verziju Ugovora u skladu sa Zakonom, ali odgovora još nema i mi o tome želimo razgovarati", rekao je Bajramović.

S druge strane, SSSBiH želi da konačno dobije stav Zakonodavnopravne komisije PFBiH i Ministarstva rada i socijalne politike po pitanju Člana 182.

"Zaključili smo i da ćemo zatražiti sjednicu Ekonomsko-socijalnog vijeća kako bi se problematika otpetljala. Savez sindikata ne može protuzakonito raditi i zato pozivamo partnere da rade u skladu sa Zakonom na kojem su najviše insistirali. Apsurdna je situacija da sada Savez hoće da radi u skladu sa Zakonom o radu, a oni s druge strane to izbjegavaju", kazao je Bajramović.

On je dodao da Savezu sindikata predstoji borba te poručio svima da se SSSBiH ne nalazi ni u kakvim rovovima.

"Mi ne glumimo destruktivnu snagu ili silu. Nažalost, loptica je u dvorištu onih koji glume silu, moć i snagu. Mi ćemo u svakom trenutku štititi dosegnuti nivo prava radnika u FBiH, a u narednom periodu naše članstvo će biti informisano šta ćemo uraditi ako partneri, ne daj bože, ne uđu u priču u vezi s usklađivanjem Općeg kolektivnog ugovora", Zaključio je Bajramović.