Probijen rok završetka radova
3

B. Luka: Mahovljanska petlja skuplja za 3,5 miliona eura

FENA
Mahovljanska petlja (Foto: SRNA)
Mahovljanska petlja (Foto: SRNA)
Saobraćajna petlja koja se gradi u Mahovljanima, kod Banje Luke, i koja bi jednog dana trebala da povezuje autoput Banja Luka- Bosanska Gradiška s onim do Doboja, bit će skuplja za sedam miliona maraka, a umjesto u ovom mjesecu trebalo bi da se radovi na njenoj izgradnji završe do polovine juna.

Resorni ministar Nedeljko Čubrilović je, prilikom današnjeg obilaska mjesta na kojem se odvijaju radovi, podsjetio da je prvobitna njihova ugovorena vrijednost iznosila oko 11,5 miliona eura, ali da su dodatni radovi na klizištu povećali cijenju za oko 3,5 miliona eura.

Bit će, kaže, vjerovatno, „još neke razlike u cijeni“, ali za Čubrilovića je utjeha „da je to mnogo manje u odnosu na cijene u okruženju“.

Naime, tokom izgradnje su izviođači radova naišli na klizište pa je njegova sanacija zahijevala i novca i vremena što će za posljedicu imati i prekoračenje rokova za završetak izgradnje za 60 dana.

Na ovom gradilištu nalazi se oko sedam kilometara autoputa i četiri i po kilometra mostova.

Ministar saobraćaja i veza RS-a kaže da će to biti jedan „ od najvažnijih i najljepših infrastrukturnih objekata u RS-u, koji će spajati autoputeve na pravcu Gradiška - Banja Luka i Bosanska Gradiška - Doboj, kada bude izgrađen.