Bezvizni režim nije ugrožen
0

Azil u zemljama EU uglavnom traže Romi iz BiH

SRNA
Oko 1.600 građana BiH, uglavnom pripadnika romske populacije, je prošle godine zatražilo azil u zemljama EU, podaci su Ministarstva sigurnosti BiH.

U toku je vraćanje lažnih azilanata s obzirom na to da niko iz BiH po tom osnovu ne može dobiti azil u zemljama EU, rekao je glasnogovornik Ministarstva sigurnosti BiH Admir Malagić.

On je naveo da Ministarstvo o ovom pitanju sarađuje sa svim relevantnim institucijama EU, ali i pojedinačno sa zemljama članicama, dodajući da je trenutno u fokusu Švedska, jer je u njoj registrovan najveći broj lažnih azilanata iz BiH.

Malagić kaže da su  već preduzete određene mjere radi sprečavanja ove pojave i da su već pokazale rezultate, s obzirom na to da je u posljednja dva mjeseca smanjen broj lažnih azilanata, pišu Nezavisne novine.

Šef Monitoring tima zaduženog za praćenje primjene bezviznog režima Bakir Dautbašić je potvrdio da je u toku veliki povratak lažnih azilanata iz Švedske, od kojih su većina Romi.

On je rekao da bezvizni režim sa zemljama šengenske zone nije ugrožen te da su vlasti BiH pravoremeno reagovale i spriječile masovniji problem u vezi sa lažnim azilantima.

Švedski ambasador u BiH Bosse Hedberg je izjavio da u ovom trenutku ne postoji opasnost od ponovnog uvođenja viza, iako postoji veliki broj lažnih azilanata iz BiH u Švedskoj.