Nakon otkrivene afere
579

Avdo Avdić: Logično je da se Hrvatska brani, ali nije logično da pošalje paraobavještajca u BiH

Piše: I. Č.
Novinar Žurnala Avdo Avdić, koji je razotkrio aktivnosti obavještajaca i diplomata Hrvatske u BiH, kazao je u izjavi za Klix.ba da je logično da će se hrvatski čelnici i akteri priče braniti, ali da nije logično da Hrvatska u BiH pošalje čovjeka za kojeg zna da se godinama bavi obavještajnim ili paraobavještajnim poslovima.

"Ukoliko pogledate biografiju Ivana Bandića od 1988. godine, vidjet ćete da je konstantno u središtu brojnih obavještajnih afera", kazao nam je Avdić.

Napomenuo je da je novinar Mato Đaković demantovao fotografije, ali da nije odgovorio na ključna pitanja: "Kada je registrovao automobil na svoje ime? Da li se druži sa konzulom Ivanom Bandićem? U kakvim je relacijama sa Miloradom Dodikom? Da li je zbog njegovih posredovanja i sličnih poslova smijenjen državni tužilac Goran Salihović?"

Avdić je odgovorio umjesto Đakovića, kazavši da je automobil registrovao danas, dakle, 24 sata nakon objave teksta.

"Đaković je sa obavještajcem Bandićem u stalnom kontaktu. U Dodikovo ime utječe na predmete u Tužilaštvu BiH. I Goran Salihović je smijenjen zbog toga što je zataškavao istrage u saradnji sa Matom Đakovićem", kazao je Avdić za Klix.ba.

Podsjećamo, portal Žurnal sinoć je objavio da su obavještajci i diplomate Repulike Hrvatske pokušali najmanje dva puta vrbovati pripadnike selefijskog pokreta iz BiH za prenošenje oružja i eksploziva u mesdžide na području Zeničko-dobojskog kantona, što je izazvalo žestoke reakcije u BiH i Hrvatskoj.

Cilj je bio, kako je navedeno u dokumentima kojima raspolažu sigurnosne agencije BiH na koje se pozvao Žurnal, da se tim akcijama potvrde optužbe hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja je ustvrdila je "BiH leglo terorizma".