Reakcija za Klix.ba
313

Mato Đaković o navodima o vrbovanju selefija: Ovo može smisliti samo bolestan um

Piše: A. D.
Mato Đaković (Foto: RTRS)
Mato Đaković (Foto: RTRS)
Bh. novinar Mato Đaković je u izjavi za Klix.ba reagirao na navode Žurnala koji ga dovode u vezu s vrbovanjem pripadnika selefijskog pokreta iz BiH za prenošenje oružja i eksploziva u mesdžide na području Zeničko-dobojskog kantona, a po nalogu obavještajaca i diplomata iz Hrvatske.

"Ovo može smisliti samo bolestan um. Povezati mene s terorizmom je toliko bolesno da mi tako samo stavljaju metu na glavu. Ja nikakve veze nemam ni s terorizmom ni sa SOA-om ni sa selom Dubnica koje mi je blizu Tuzli, ali ne znam ni gdje je. Ne mogu da shvatim. Ovo je velika stvar. Kako je moguće da Tužilaštvo ne zna za ovo? U kojoj mi državi živimo? Da je ovo istina, ja bih danas trebao biti u zatvoru. Ne mogu da shvatim zašto se neko tako igra tuđim životima, bez ikakve potrebe. Mogu da naslutim koji je interes, ali ne mogu da shvatim", rekao je Đaković za naš portal.

Naveo je da je poslao demanti Žurnalu preko advokata te da će nakon toga tužiti Avdu Avdića i Dragana Mektića.

"Tražit ću svoju satisfakciju na sudu. Pa ja imam prijatelje, imam porodicu. Lakše bi mi bilo da su me povezali s drogom. Možda to rade zato što živim u Banjoj Luci. Ali, izvinite, i Banja Luka je moja država. Ja tako mislim i shvatam ovu državu", istaknuo je Đaković.

On je prokomentirao i navode u navedenom tekstu o tome da mu je hrvatski konzul Ivan Bandić, za kojeg se u tom tekstu tvrdi da je bio glavni koordinator ovih aktivnosti, dao na raspolaganje i službeni BMW.

"Ja sam 11. janaura kupio auto od čovjeka koji se zove Ivan Bandić i koji je konzul u Tuzli, nisam ga kupio od Hrvatskog konzulata, već od privatne osobe, za šta imam notarski zapis od notara u Tuzli. Tek sam 8. marta dobio obračun poreza i carine iz direkcije u Sarajevu i tog istog dana sam to platio. Plavih tablica više nema, jer su se stekli uvjeti da ih promijenim, jer je auto postao moj. Ne mogu da razumijem kolegu Avdu Avdića koji je bio prisluškivan u slučaju 'Živko Budimir' kada se čitav novinarski svijet digao na noge. Ne mogu da razumijem da on meni sada ovo radi", kazao je Đaković.