Reportaža iz 2016.
8

Autor fingiranog TV snimka o trgovini oružjem u BiH nagrađen u Italiji

A. P.
Italijanski novinar i autor intrigantne reportaže o navodnoj kupovini ilegalnog oružja u BiH Luigi Pelazza nagrađen je na Festivalu mediteranskih novinara u Apuliji. Autor popularne emisije "Le lene" (Hijene), koja se emituje na televiziji Italia 1, osvojio je nagradu "Caravella".
Pelazza je epizodu nazvanu "Gdje IDIL kupuje oružje za napad na Evropu" snimao u Bosni i Hercegovini, odnosno u Sarajevu gdje je, kako je tvrdio autor, dogovoren sastanak s jednim trgovcem oružja koji im je objasnio kako se oružje može nabaviti i kako se razmjena odvija, odnosno preko kojih graničnih prelaza treba preći "kako ne bi otkrili šta vozite".

Cijela emisija od 19 minuta dostupna je online, a 2016. godine, kada je objavljena, digla je veliku prašinu u našoj zemlji. Bh. vlasti su tada pokrenule istragu o ilegalnoj trgovini oružjem te su uslijedili pretresi.

Iz Tužilaštva BiH su nakon provedene istrage saopćili da je cijela priča netačna i inscenirana, odnosno da je italijanski novinar dao novac siromašnima da glume trgovce oružjem u BiH. Osobe koje se pojavljuju na snimku su identificirane, a scene su fingirane, naveli su tada iz Tužilaštva.

"Osobe koje su se pojavile u videu su osobe teškog materijalnog stanja i registrirani ovisnici o narkoticima, a na ispitivanju su priznali i opisali cijeli događaj. Istragom je utvrđeno i identifikovano oružje o kojem se govori u prilogu, a provode se aktivnosti da se pronađu i preostali komadi naoružanja zaostalog iz proteklog rata, koji su bili dio ovih aktivnosti. S obzirom da je navedenim prilogom nanesena šteta ugledu Bosne i Hercegovine, u pogledu borbe protiv terorizma, o svemu su upoznati i nadležni organi Republike Italije, radi daljnjeg postupanja", navedeno je u saopćenju Tužilaštva u oktobru 2016. godine.