BiH
228

Autoput kroz RS: Počela naplata putarine, računi na nepoznatom jeziku

Piše: G. D.
Na dijelu autoputa E 661 Gradiška – Banja Luka, na naplatnoj stanici "Jakupovci", danas u 10 sati zvanično je počela naplata putarine, a za nepunih sat vremena kroz naplatne rampe prošlo je 157 vozila. Ipak, nije sve prošlo prema predviđenom planu.
Vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća "Autoputevi Republike Srpske“ d.o.o. Banja Luka Dušan Topić podsjetio je još jednom da preduzeće sa naplatnom putarine počinje kroz otvoreni sistem, sa jednom ulazno/izlaznom rampom u mjestu Jakupovci, te da će u narednom periodu postepeno zatvarati sistem, odnosno postavljati naplatne rampe na svim prilazima autoputu.

Vozači putarinu mogu da plaćaju gotovinom, odnosno konvertibilnim markama i eurima, kao i bankovnim karticama. Onima koji češće prolaze autoputem na raspolaganju je i elektronska naplata putarine, kao najpovoljniji vid plaćanja ove usluge. Naime, na naplatnom mjestu u Jakupovcima, zainteresovani građani moći će da kupe TAG uređaj, po cijeni od 40 maraka i dopune svoj korisnički račun željenom sumom novca, uz odobreni bonus u visini od 15 odsto.

Međutim, već prvog dana - problemi. Danas u 11.51 sati izdat je račun na kojem je jedino vidi da je cijena putarine dvije konvertibilne marke, ali se ne vidi na kojem je pismu račun odštampan. Očigledno da je došlo do greške prilikom štampanja računa, pa je isti odštampan nepoznatim hijeroglifima.

Autoput je građane RS koštao 320.000.000 maraka, pa se postavlja pitanje da je li za te pare bar prvog dana račun mogao biti napisan kako treba?

Građani u RS su odmah počeli sa šalama povodom ovoga računa, a među najduhovitijima je jedan status objavljen na Facebooku, koji "priziva" početak Tolkinove kultne knjige "Gospodar prstenova":

"Tri putića za Trn i Glamočane. Sedam putića za Banja Luku. Devet putića za okolne zaseoke. I jedan autoput za SauronDodika. U zemlji MeđuLijevču gdje utvare žive. Jedan autoput da njima vlada, jedan autoput da ih pronađe, jedan autoput da ih sve u tami poveže. U zemlji MeđuLijevču gdje utvare žive. I Bilbo Baggins da štampa račune za naplatu autoputa."