BiH
211

Autoceste FBiH dodijelile 25 stipendija budućim inžinjerima

Piše: M. N.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Javno preduzeće Autoceste FBiH uručilo je danas stipendije grupi od 25 studenata i studentica iz cijele BiH koji studiraju građevinske fakultete, fakultete za saobraćaj i komunikacije, elektrotehničke i mašinske fakultete.

Stipendije su dodijeljene na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a na ceremoniji je poručeno kako u obrazovanje mladih treba ulagati jer su oni prosperitet ove države.

Petnaest studenata treće godine I ciklusa studija dobili su po 100 KM, a deset studenata prve i druge godine II ciklusa studija po 300 KM mjesečno. Stipendiju će dobivati tokom čitave školske godine.

"Kao asistent fakulteta upoznat sam o problemima studenata. Dodjeljivanjem stipendija najuspješnijim studentima cilj nam je olakšati školovanje, da imaju finansijsku podršku i omogućiti im praktičan rad nakon školovanja. Želimo stvoriti uslove za mlade stručnjake kako bismo ostali u BiH i osigurali bolju budućnost", rekao je direktor JP Autoceste FBiH Ensad Karić.

Studenti navedenih fakulteta redovno idu na praksu na području gdje se gradi autocesta, a nakon završenog školovanja imaju mogućnost da urade pripravnički ili dobiju prvo zaposlenje u ovoj firmi ili firmama koje sarađuju s ovim javnim preduzećem.

"Nadam se da će neki od njih postati dio našeg tima i raditi na izgradnji Koridora 5C", istakao je Karić.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta UNSA Narcis Behlilović zahvalio se Autocestama što iz svog skromnog budžeta izdvajaju sredstva i ulažu u obrazovanje.

"Velika je stvar studirati inžinjerske nauke jer inžinjeri su oni koji svoje ideje i razmišljanja prave i pretvaraju u funkcionalne cjeline koje sredina vrlo brzo provjerava. Dakle, kod nas nema puno maštanja nego se kod nas vrlo brzo vidi digitalno 0 i 1, odnosno ili radi ili ne radi. Ovo danas se ne bi dešavalo da Autoceste FBiH nisu pokazale društvenu odgovornost. Odlučili su da dio svojih sredstava koja ostvare odvajaju za studente kako bi oni brže i efikasnije završili svoje studije. U ovom društvu obrazovanju i znanju se ne pridaje dovoljan značaj i mnogi koji imaju više od Autocesta FBiH drže za sebe, ulažu u neke nekretnine i slično, a najefikasnije i najproduktivnije je ulaganje u znanje i mladost", rekao je Behlilović.

Među studentima koji su primili stipendiju je i Ermina Bilal koja je iz Stoca došla u Sarajevo na studije.

"Ogromno nam je zadovoljstvo što smo stipendisti ovako uspješne kompanije. Značaj stipendije se ogleda u tri stvari: lično zadovoljstvo što je naš višegodišnji trud i rad prepoznat i nagrađen, finansijska podrška koja nam najviše znači, jer evo ja studiram daleko od svog grada i troškovi studentskog života su visoki i drago mi je da ću moći pomoći svojim roditeljima da zajedno dođemo do ove diplome. Također, treća stvar je značajna, a to je da imamo šansu od stipendista postati uposlenici ove kompanije", rekla je Bilal, studentica ETF-a u Sarajevu.

Husein Okugić je druga godina II ciklusa ETF-a u Bihaću i izuzetno je sretan što je među stipendistima.

"Zahvalio bih preduzeću Autoceste FBiH. Ova stipendija će mi pomoći da okončam studij, budući da je iznos stipendije koju sam dobio 3.000 KM i pokriva cijelu školsku godinu", rekao je Okugić.

Do sada je JP Autoceste FBiH stipendiralo 75 studenata iz cijele BiH, a poručili su da će društveno-odgovorni program nastaviti i u budućnosti.