Michael Spindelegger
0

Austrija će podržati BiH za nestalnu članicu VSUN-a

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Republika Austrija podržat će BiH za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a za period 2010.- 2011. godine, izjavio je danas u Sarajevu austrijski šef diplomatije Michael Spindelegger nakon susreta s ministrom vanjskih poslova BiH Svenom Alkalajem.

Dvojica ministara su saopćili da je u vezi s tim dogovorena saradnja diplomatskih predstavnika BiH i Austrije u New Yorku te učešće bh. diplomata u austrijskom ministarstvu vanjskih poslova.

Rečeno je da će članstvo BiH kao nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a otvoriti mogućnost saradnje naše zemlje i Austrije, koja je već nestalna članica u mandatnom periodu 2009.-2010. godina.

Alkalaj i Spindelegger razgovarali su i o evropskoj perspektivi BiH, te je austrijski ministar vanjskih poslova još jednom potvrdio opredjeljenje njegove zemlje da pomogne BiH na ovom putu.

Tokom sastanka su bilateralni odnosi ocijenjeni odličnim, ali je naglašena mogućnost proširenja privredne saradnje.

Razgovarano je i o saradnji vezanoj za područje Podunavlja, te je ministar Spindelegger kazao da je cilj Austrije da zemlje Podunavlja budu snažnije zastupljene u srednjoj Evropi i da ostvaruju napredak.