Ljubav ne poznaje granice
15

FOTO / Australac ostavio sve i zbog djevojke došao u Zenicu

Piše: J. Hadžiahmetović
Rusty Woodger, 20-godišnji Australac, napustio je fakultet, posao, porodicu i prijatelje i došao u Zenicu kako bi bio sa svojom djevojkom. U razgovoru za Klix.ba, Woodger nam pojašnjava svoju odluku, priča kako je upoznao svoju buduću suprugu i koji su njegovi planovi.
Ljubav između Australca i Bosanke ne poznaje granice
Ljubav između Australca i Bosanke ne poznaje granice
Kada je u oktobru 2011. godine prvi put posjetio Bosnu i Hercegovinu, Rusty nije mogao ni zamisliti da će mu taj put u potpunosti promijeniti život. U Zenicu je došao sa svojim prijateljem Mateom, kojeg je upoznao u srednjoj školi u Australiji.

"Dijelili smo istu strast prema nogometu i interesovale su me priče o životu u njegovom rodnom gradu Zenici. Dogovorili smo se da ćemo jednog dana posjetiti sve zemlje na Balkanu. Godine su prolazile, a mi smo još uvijek bili u Australiji, od putovanja nije bilo ništa. Onda smo se prošle godine sreli i dogovorili put prema Zenici. Mateo je dvije sedmice prije mene otišao za Bosnu i sačekao me na stanici", kaže Rusty na početku našeg razgovora.

Iako je planirao u gradu na Bosni provesti samo nekoliko dana i obići Amsterdam i Veneciju, to se ipak nije desilo. Jednostavno, naš sagovornik se zaljubio u Zenicu i u njoj ostao dvije sedmice.

"Tokom tog perioda, Mateo me upoznao sa svojom prijateljicom iz djetinjstva, koja je studirala Arhitekturu u Sarajevu. Odmah smo se zaljubili jedno u drugo i, evo, od tada je prošlo skoro deset mjeseci. Čak smo se i zaručili", priča 20-godišnji Australac.

Rusty i njegova zaručnica (desno) sa prijateljem i prijateljicom
Rusty i njegova zaručnica (desno) sa prijateljem i prijateljicom
Krajem oktobra prošle godine, Rusty se vratio u Australiju. Svakodnevno je komunicirao sa svojom djevojkom putem interneta. Počeli su praviti planove kako da nađe posao i uštedi novac kako bi se ponovo vidjeli.

"Tako je i bilo. Nakon tri i po mjeseca, odlučio sam ostaviti sve u Australji, prijatelje, posao, fakultet i porodicu i ponovo doći u Zenicu. Bio je to 15. februar i nakon više od 40 sati putovanja iz Melburna, ponovo sam se sastao sa svojom djevojkom na aerodromu u Sarajevu. Mislim da će nam ta noć zauvijek ostati u sjećanju. Ne samo po tome što smo se se ponovo sreli, već i po količini snijega koji je prekrio glavni grad BiH. To je bio drugi put u mom životu da sam vidio snijeg", priča Rusty.

Od tada, Rusty je građanin Zenice. Nakon nekoliko mjeseci, počeli su prikupljati papire, kako bi zajedno preselili u Australiju. Trenutno čekaju odluku australskog Odjela za imigrante.

"Nadam se, uz Božiju pomoć, da ćemo dobiti pozitivan odgovor, nakon čega ćemo se spakirati i krenuti prema Australiji.

Dok čekaju odluku, ovaj student novinarstva piše blog na engleskom jeziku kako bi Australce upoznao o događajima u Bosni i Hercegovini. Iako je ovo trebao biti hobi, on je prerastao u svakodnevni posao, putem kojeg Australcima nudi drugačiju sliku o Bosni i Herecgovini i narodima u njoj.

"Nažalost, mislim da je ova regija slabo pokrivena u medijima zemlje iz kojeg dolazim. Obično se piše o ratnim zločinima i takvim stvarima. Zbog toga, ako pitate prosječnog Australca šta zna o BiH, Hrvatskoj ili Srbiji, govorit će samo o ratu i ništa više", pojašnjava naš sagovornik.

"Naravno da postoje mnoge druge, ljepše stvari u ovoj zemlji o kojima trebaju pisati australski mediji. Ovo je interesantno područje koje zaslužuje mnogo više pažnje medija iz moje zemlje", dodaje.

Na svom blogu, imeđu ostalog, Rusty piše i o ramazanu. Za njega je ovo prvo iskustvo sa svetim muslimanskim mjesecom.

Rustyjeva druga zemlja je Bosna i Hercegovina
Rustyjeva druga zemlja je Bosna i Hercegovina
"Živim kao podstanar u kući muslimana i razmišljao sam o tome da i ja počnem postiti. Prije nekoliko godina, kada sam prvi put čuo za praksu posta, pomislio sam 'zar postoje ljudi koji će se tokom cijelog dana izgladnjivati, bez hrane i vode'. Ali, sada kada gledam iz ove prespektive, moje razumijevanje je mnogo veće, kao i poštovanje koje imam prema postu", priča Rusty.

Svake noći sa svog prozora gleda stotine vjernika koji idu u džamiju, kaže kako je to prelijepa slika.

"Prije nekoliko godina vjerovao sam u sve ono što su nam donosili zapadnjački mediji. U tom trenutku bio bih uplašen da sam vidio stotine muslimana na jednom mjestu. Ali, sada kad živim ovdje, shvatam šta islam predstavlja. Volim miris ramazanija u zraku, iftare koji se svake noći pripremaju u našoj kući. Čak sam nedavno prisustvovao kolektinovm iftaru koji je organiziovan ovdje u Zenici", govori Rusty te dodaje kako je dolazak u BiH bio najbolja odluka koju je donio u životu.

"Iako ću, najvjerovatnije, napustiti Zenicu u narednih nekoliko mjeseci, ova zemlja će imati posebno mjesto u mom srcu dok sam živ. Nadam se da ću se nakon toga ubrzo vratiti, jer je ovo moj drugi dom", kaže Rusty na kraju našeg razgovora.