BiH
0

Asocijacija XY: Tema o nasilju među mladima ne smije se gurati pod tepih

Klix.ba
Desetomjesečni projekt "Prevencija nasilničkog ponašanja među mladima u Općini Stari Grad" koji provodi Asocijacija XY i Vijeće mladih Općine Stari Grad uspješno je realiziran.
Sanela Jeina, Ajdin Kahrović, Emina Osmanagić i Amina Deljković (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Sanela Jeina, Ajdin Kahrović, Emina Osmanagić i Amina Deljković (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

U projektu je učestvovalo sedam osnovnih škola Općine Stari Grad i Zavod Mjedenica koji su međusobno potpisali memorandume o saradnji. Više od 700 mladih unaprijedilo je svoje znanje o nasilju i primilo informacije koje mogu utjecati na promjenu stavova. Sa učenicima su radili roditelji te nastavnici i pedagozi.

"Asocijacija XY realizira aktivnosti na ovom polju još od 2007. godine i imali smo pet projekta čija je osnova tema o prevenciji nasilja. Ovaj projekt je samo dobar početak za rad s mladima u ovih sedam ustanova koje su uključene u projekt. Cilj je bio da se na mlade, roditelje i nastavnike utiče da se animiraju i otvoreno razgovaraju o samom nasilju među mladima. Multisektoralni pristup je najveća prednost ovakvog rada jer činjenica jeste da kada radite s mladim ljudima dobijete nekoliko generacija koje će biti edukovane, ali kada radite s nastavnicima koji rade s velikim brojem mladih onda imate doprinos plus. Tu su i roditelji bitan faktor jer djeca moraju otvoreno razgovarati s njima o problemima s kojim se susreću svakodnevno u školskim klupama. To nisu teme koje trebaju biti stavljane pod tepih", rekao je Dženan Karić, službenik za Odnose s javnošću Asocijacije XY.

Projekt "Prevencija nasilničkog ponašanja među mladima u Općini Stari Grad" realiziran je u sklopu UNDP-ijevog projekta "Jačanje lokalne demokratije LOD 3" kojeg finansira Evropska unija u iznosu od dva miliona eura. U projekt su uključeni i štićenici Zavoda Mjedenica.

"Bili smo počastvovani što smo dio projekta jer smo kao ustanova vrlo specifični i aktivnosti smo sprovodili na poseban način. Aktivnosti su realizirane s našim korisnicima i udružili smo snage s članovima Asocijacije XY te pronašli način kako da radimo s djecom u smislu jačanja njihovih individualnih kapaciteta, razvijanja vještine za prosocijalne oblike ponašanja, ali i sto tako da to bude jedan obostran put integracije u svijet onog drugog kako bi se postiglo razumijevanje i bolje prihvatanje", rekla je psihologinja Sanela Jeina iz Zavoda Mjedenica.

Nasilje među mladima u Nacrtu strategije Općine Stari Grad

Općina Stari Grad dala je svoj doprinos u tehničkom i materijalnom domenu jer je tema projekta vrlo bitna za ovu općinu koja je tretira u svojoj strategiji za period 2014-2018.

"Nama je ovaj projekt izuzetno važan jer smo mi u procesu donošenja strategije. Već imamo nacrt koji će biti predstavljen na idućoj sjednici Općinskog vijeća koje veliku pažnju posvećuje prevenciji nasilničkog ponašanja i neprihvatljivog ponašanja djece i mladih u našim školama. U Nacrtu strategija posebnu pažnju posvećuje obrazovanju i mladima, te njihovom unapređenju. Bitna nam je edukacija roditelja i djece, te na koji način ona provede slobodno vrijeme kada nisu u školi i ne uče. To je od ključne važnosti i mi ćemo im ponuditi i određene vrste aktivnosti", rekla je Amina Deljković, pomoćnica načelnika Općine Stari Grad za obrazovanje, kulturu, sport i lokalni razvoj.

Bitno je otvoreno razgovarati o nasilju

Projekt je bio najviše usmjeren na učenike 7., 8. i 9. razreda osnovnih škola i indirektno je bilo obuhvaćeno 500.000 mladih osoba. Nosilac projekta je i Vijeće mladih Općine Stari Grad.

"Postigli smo zavidne rezultate u sprječavanju nasilja među mladima. Vršili smo edukacije, te obučili šest članica Vijeća koje su znanje prenosile dalje. Bitno je istaći da nasilničko ponašanje može biti psihičko i fizičko. Uvrede mogu biti bolne. Možda osoba kojoj je upućena uvreda neće odmah pokazati osjećaje, ali kad dođe kući razmišljat će o tome. Ukoliko ne zatraži pomoć od roditelja, bližnjih prijatelja, to dijete će se povući i može sve prerasti u veće fizičko nasilje", rekao je Petar Bevanda, član Vijeća mladih Općine Stari Grad.

Proizvedena su i tri edukativna dokumenta: Priručnik za učešće mladih u programima socijalnih politika i zdravstva s ciljem jačanja kapaciteta nevladinog sektora, Dnevnik jednog momka, te Roditelj u borbi protiv nasilja.

U projektu su učestvovale osnovne škole: Edhem Mulabdić, Mula Mustafa Bašeskija, Saburina, Vrhbosna, Hamdija Kreševljaković, Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković, Mladen Pozić i Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece Mjedenica.