BiH
0

Ashdown imenovao Sredoja Novića za direktora SIPA-e

NINA
Na zahtjev premijera BiH Adnana Terzića, visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown danas je imenovao Sredoja Novića za direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

“Visoki predstavnik je ovu odluku donio nakon sedam mjeseci čekanja i neizvjesnosti u pogledu ovog imenovanja. Imenovanjem Novića visoki predstavnik je podržao evropski princip o uklanjanju politike iz rada policije postavljajući kandidata kojeg je i Komisija za izbor Vijeća ministara BiH ocijenila kao najbolje kvalificiranog”, kazao je danas u Sarajevu glasnogovornik OHR-a Kevin Sullivan.

Nović je, prema Sullivanovim riječima, dobio je najveću ocjenu u procesu javnog konkursa koji je provela Komisija za izbor Vijeća ministara u skladu sa Zakonom o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima.

Podsjetio je da Vijeće ministara BiH tokom proteklog mjeseca nije uspjelo donijeti konačnu odluku o tome kojeg će kandidata imenovati na spomenutu dužnost i naglasio da je ta kontinuirana praznina na najvišem nivou u SIPA-i prijetila da ugrozi njen rad u ključnoj borbi protiv organiziranog kriminala, nezakonite migracije, međunarodnog terorizma, pranja novca, teških privrednih zločina, te da ugrozi njene napore u pogledu hapšenja optuženih ratnih zločinaca.

Funkcionalna SIPA jedan je od ključnih uslova iz Studije izvodljivosti, kazao je Sullivan i dodao da je s Novićem na dužnosti vršitelja dužnosti direktora SIPA napravila značajan napredak na putu da postane vodeća institucija za provedbu zakona u BiH.

Imenovanje Novića na dužnost direktora SIPA-e stupa na snagu odmah, a Zakonom o policijskim službenicima BiH predviđen je četverogodišnji mandat za direktora SIPA-e.